Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може ФОП-єдинник здійснювати страхове посередництво

3 червня 2019, 10:00
1182
0
Реклама

Здійснювати діяльність страхових агентів мають право ФОП-єдинники на третій групі за умови дотримання вимог перебування на спрощеній системі, передбачених ПКУ.

Для платників єдиного податку першої - третьої груп заборонено здійснення діяльності страхових (перестрахових) брокерів та страхових компаній (пп. 291.5.4 ПКУ). У той же час, як виняток в ПКУ прописано, що діяльність у сфері страхування, яку ведуть страхові агенти не потрапляє під заборону (п. 6 пп. 291.5.1 ПКУ).

Отже, ФОП може займатися страховим посередництвом (як агент) на групі 3 єдиного податку.

Нагадаємо:

страхові брокери - юридичні особи або фізичні особи, зареєстровані в установленому порядку як суб'єкти підприємницької діяльності та здійснюють за винагороду посередницьку діяльність у страхуванні від свого імені на підставі брокерської угоди з особою, яка потребує страхуванні як страхувальник.

Страхові агенти - фізичні особи або юридичні особи, що діють від імені та за дорученням страховика і виконують частину його страхової діяльності, а саме: укладають договори страхування, одержують страхові платежі, виконують роботи, пов'язані із здійсненням страхових виплат та страхових відшкодувань. Страхові агенти є представниками страховика і діють в його інтересах за винагороду на підставі договору доручення із страховиком.

Джерело: роз'яснення з категорії 107.03 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua)

Про особливості перебування підприємців на спрощеній системі читайте більш докладніше у статті електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини