Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк хоче посилити захист споживачів фінпослуг

12 червня 2019, 16:20
352
0
Реклама

НБУ анонсував створення нового механізму захисту прав споживачів фінансових послуг. Ключовий мотив - реальна відповідальність банків та небанківських фінансових установ за якість пропонованих ними послуг. Задля цього підготовили Концепцію захисту прав споживачів фінансових послуг. Вона змінює підходи до розкриття фінустановами інформації про вартість послуг. Також концепція деталізує правила спілкування таких установ з клієнтами. Крім того, у структурі НБУ буде створене окреме управління з захисту прав клієнтів фінустанов. Розроблені проекти відповідних документів обіцяють оприлюднити на веб-сайті Національного банку.

Річ у тім, що Закон України "Про споживче кредитування", що вже два роки працює в Україні, виявився нездатним покращити ситуацію із захистом прав споживачів під час отримання фінансованих послуг. Навіть з точки зору надання клієнтам достовірної інформації про вартість послуг, хоча це було його основним завданням.

Тому Нацбанк хоче власними актами врегулювати систему розкриття інформації про фінансові продукти та послуги. А також оновити підходи банків та самого НБУ до обробки скарг громадян.

По-перше, будуть уніфікують підходи до розкриття інформації про вартість та інші параметри фінансових продуктів та послуг. Як вказує НБУ, на сьогодні на ринку фінпослуг панує інформаційна асиметрія. Тож різні фінустанови подають інформацію про свої послуги в різних - іноді не умисно, а іноді й умисно - оманливих форматах. Це спотворює конкуренцію (адже чесно описані продукти зазвичай виглядають менш вигідними) та не дозволяє клієнту зробити усвідомлений вибір.

По-друге, обіцяють уніфікувати формати спілкування банків з клієнтами під час отримання скарг. Для цього визначать строки та зміст звернень та відповідей. Це дозволить банкам отримувати належну інформацію про порушення, а клієнтам обґрунтовану, а не абстрактну відповідь.

По-третє, розширять функцію захисту прав споживачів у самому НБУ. Головна банківська установа обіцяє стати "захисником останньої інстанції" для споживачів фінпослуг у випадках, коли фінансові установи не в змозі забезпечити захист їх прав.

Джерело: офіційний портал НБУ.


Консультації, аналітика, ситуації для бухгалтера, тематичні вебінари завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини