Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна звільнити за скороченням раніше, ніж за 2 місяці від дати попередження

18 червня 2019, 13:45
1166
0
Реклама

ГУ Держпраці у Дніпропетровській області роз'яснило, чи можна звільнити працівника у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці на підставі п.1 ст. 40 КЗпП, якщо він не бажає відпрацьовувати 2 місяці та хоче звільнитись раніше визначеної йому дати звільнення.

Фахівці Держпраці нагадали, що за вказаних умов роботодавець має попередити про наступне звільнення працівників персонально не пізніше, ніж за два місяці. Одночасно з таким попередженням він пропонує працівникам іншу роботу на тому самому підприємстві. Якщо ж такої роботи немає або коли співробітник відмовився від переведення на іншу роботу на тому самому підприємстві, то працівник на власний розсуд звертається за допомогою до державної служби зайнятості або працевлаштовується самостійно.

При цьому звільненому працівникові з підстав, зазначених у п.п. 1, 2 і 6 ст. 40 КЗпП, виплачують вихідну допомогу у розмірі не менше середнього місячного заробітку. Водночас у день звільнення працедавець повинен видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в ст.116 КЗпП. Окрім того, у разі звільнення працівника з ініціативи роботодавця, останній зобов'язаний також у день звільнення видати співробітнику копію наказу про звільнення з роботи.

При цьому ГУ Держпраці у Дніпропетровській області наголосило: чинне законодавство не забороняє звільняти працівника за п.1 ст. 40 КЗпП, якщо працівник не бажає відпрацьовувати 2 місяці та виявив особисте бажання звільнитись раніше визначеної дати ніж у попередженні про вивільнення працівників.

Тож якщо, наприклад, співробітник прийняв рішення звільнитися через тиждень після одержання попередження про наступне звільнення у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці, підстава для його звільнення - п.1 ст. 40 КЗпП. При цьому такому співробітнику за загальними правилами звільнення роботодавець має виплатити вихідну допомогу, видати трудову книжку, копію наказу тощо.

Джерело: повідомлення ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

З детальним алгоритмом дій роботодавця у разі скорочення працівників можна ознайомитися в матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Аналітика, консультації, довідники для бухгалтера і вебінари в сервісі "Інтерактивна бухгалтерія"

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини