Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи атестувати робоче місце при працевлаштуванні особи з інвалідністю

24 червня 2019, 14:40
431
0
Реклама

Спеціалісти Держпраці пояснили, чи потрібно проводити атестація робочого місця при працевлаштуванні особи з інвалідністю.

Законодавство не передбачає спеціальної атестації робочого місця, організованого для працівника, якому встановлена інвалідність. Загальним для підприємств, які використовують працю осіб з інвалідністю, є обов'язок створювати для них умови праці. При цьому слід урахувати рекомендації медико-соціальної експертної комісії та індивідуальні програми реабілітації. Окрім того, потрібно вживати додаткових заходів безпеки праці, які відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників.

Ну а робочі місця для осіб з інвалідністю можуть бути звичайними та спеціальними.

Звичайне робоче місце особи з інвалідністю - це місце або виробнича ділянка постійного чи тимчасового знаходження особи у процесі трудової діяльності на підприємствах. А ось спеціальне робоче місце - це окреме робоче місце або ділянка виробничої площі, яка потребує додаткових заходів з організації праці особи з урахуванням її індивідуальних функціональних можливостей, обумовлених інвалідністю. Ці можливості реалізують шляхом пристосування основного і додаткового устаткування, технічного обладнання.

Саму ж атестацію робочих місць за умовами праці проводять на загальних підставах згідно з Порядком № 442. Варто пам'ятати, що проводить її атестаційна комісія, чий склад і повноваження визначає керівник підприємства у своєму наказі. Комісію створюють із працівників підприємства. Атестацію здійснюють у строки, установлені в колективному договорі, але не рідше 1 разу на 5 років.

Джерело: сайт Управління Держпраці у Рівненській області

Про те, якої тривалості надають відпустки без збереження зарплати для працівників-інвалідів, читайте в матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Аналітика, консультації, довідники для бухгалтера і вебінари в сервісі "Інтерактивна бухгалтерія"

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини