Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Неправильно зазначили в ПН обсяг операції: як виправити

3 липня 2019, 15:30
1106
0
Реклама

ДФС розглянула ситуацію, коли на дату відвантаження товару (перша подія) податкову накладну склали не на всю суму операції, а лише на її частину, а потім на дату виявлення помилки склали відповідний розрахунок коригування.

За словами контролерів, така податкова накладна і розрахунок коригування до неї є такими, що складені з порушенням норм ПКУ. Вони не можуть бути підставою для віднесення покупцем сум ПДВ, зазначених у них, до податкового кредиту.

У цьому випадку помилку слід виправляти шляхом:

• складання на дату виявлення помилки розрахунку коригування до відповідної податкової накладної, складеної не на всю суму операції з постачання товару. У такому розрахунку коригування мають бути виведені в нуль показники цієї податкової накладної;

• складання нової податкової накладної на усю суму операції. При цьому датою складання податкової накладної потрібно зазначати дату виникнення ПДВ-зобов'язань (у цій ситуації - дату відвантаження товару).

Після реєстрації в ЄРПН нової податкової накладної платник ПДВ - покупець має право на її підставі включити суми ПДВ до податкового кредиту (з урахуванням терміну, встановленого п. 198.6 ПКУ (не пізніше 1095 днів з дати складання податкової накладної)).

Отже, податківці хочуть, щоб помилки щодо обсягу операції (кількості, ціни) виправляли шляхом анулювання податкової накладної з помилкою і складання нової податкової накладної. Виправлення помилки за допомогою розрахунку коригування з кодами причин коригування 101 (зміна ціни) або 102 (зміна кількості) їм не підходить.

Джерело: ІПК ДФСУ від 07.05.2019 р. № 1999/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Більше про виправлення помилок в податкових накладних читайте в матеріалі "Виправлення помилок у податкових накладних: як скласти розрахунок коригування" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини