Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Орендуєте землю держвласності: коли починати сплачувати орендну плату?

3 липня 2019, 16:30
335
0
Реклама

Податківці нагадали, що плату за землю суб'єкти господарювання - землевласники та орендарі сплачують у двох формах:

- земельного податку;

- орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності (далі - орендна плата) .

Коли йдеться про орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності, її сплачує орендар земельної ділянки на підставі укладеного договору оренди на земельну ділянку.Обчислювати та сплачувати до бюджету орендну плату за землю орендарі повинні виходячи із розміру, прописаному у договорі оренди землі та з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Згідно із ст. 116 ЗКУ громадяни та юрособи набувають права користування земельними ділянками державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування. При цьому право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав ( ст. 125 ЗКУ).

Право користування земельною ділянкою оформлюють відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (ст. 126 ЗКУ).

Податківці нагадали, що право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної його реєстрації (ст. 125 ЗКУ). При цьому орендар повинен приступати до використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди на землю, зареєстрованим в установленому законом порядку.

Тому орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності сплачує орендар із дня реєстрації договору оренди (звісно, якщо інше не встановлено умовами договору).

Нагадаємо: у випадку, коли останній день сплати плати за землю припадає на вихідний або святковий день, її потрібно сплатити напередодні встановленого граничного терміну - в останній (банківський) день.

За матеріалами сайту ДФС.

Орендарям земділянок комунальної та/або державної форми власності може бути цікавим матеріал "Чи потрібно вносити орендну плату за земельну ділянку по закінченню строку дії договору оренди" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначених та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини