Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відпустка з подальшим звільненням: як це працює для строкового договору

24 липня 2019, 10:00
1131
0
Реклама

Фахівці ГУ Держпраці у Дніпропетровській області пояснили, в якому порядку слід надавати відпустку працівнику у разі припинення строкового трудового договору.

За бажанням працівника у разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) співробітнику надають невикористану відпустку з наступним звільненням. Датою звільнення тоді є останній день відпустки. У разі звільнення працівника у зв'язку із закінченням строку трудового договору невикористану відпустку можуть за його бажанням надати і тоді, коли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору. Відповідна вимога прописана в ст. 3 Закону України "Про відпустки" від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі - Закон № 504).

Такий варіант можливий як при розірванні/припиненні безстрокового трудового договору, так і у разі припинення строкового трудового договору. Однак в обох випадках працівник повинен виявити бажання (написати відповідну заяву).

Інша ситуація, коли використовують відпустку із подальшим звільненням через припинення строкового трудового договору на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП. Це висвітлено у ч. 2 ст. 3 Закону № 504. Тут законотворець уже оперує такими словами, як "може надаватися". Як раз вони й дають змогу вважати, що роботодавець може, але не зобов'язаний задовольнити прохання працівника стосовно реалізації ним права, вказаного у ч. 2 ст. 3 Закону № 504.

Якщо працівник звернувся до роботодавця із заявою про відпустку із подальшим припиненням строкового трудового договору і тривалість цієї відпустки (повністю або частково) перевищує строк дії трудового договору, то керівник підприємства може й відмовити у задоволенні такого прохання.

При цьому у роботодавця є два варіанти:

1) задовольнити прохання працівника. Тоді строковий трудовий договір припиняється в останній день відпустки;

2) відмовити працівнику в наданні відпустки із подальшим звільненням. У цьому разі строковий трудовий договір припиняється в день, зазначений у договорі, а за невикористані календарні дні щорічної відпустки працівнику виплачують грошову компенсацію.

Джерело: сайт ГУ Держпраці у Дніпропетровській області.

На цю тему цікавим також буде матеріал "Два строкові трудові договори поспіль з одним працівником за однією посадою: нюанси розрахунку під час звільнення" в газеті "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини