Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Переведення боргу за договором оренди: що з ПДВ

26 липня 2019, 11:10
851
0
Реклама

ДФС розповіла, які будуть наслідки з ПДВ у разі переведення боргу за договором оренди. Розглянули випадок, коли відбувалася заміна орендодавця.

Після переведення боргу первісним боржником (орендодавцем 1) на нового боржника (орендодавця 2), перераховану кредитором (орендарем) передоплату (аванс) за послуги оренди на рахунок первісного боржника (орендодавця 1) перераховують на рахунок нового боржника (орендодавця 2), а не кредитора (орендаря). У такому випадку відсутні законодавчі підстави складати розрахунок коригування до податкової накладної на зменшення податкових зобов'язань з ПДВ у первісного боржника (орендодавця). Адже не виникає жодної з обставин, зазначених у п. 192.1 ПКУ.

Після переведення боргу первісним боржником (орендодавцем 1) на нового боржника (орендодавця 2) кредитор (орендар) отримуватиме послуги оренди від нового боржника (орендодавця 2). Відповідно, фактичного постачання первісним боржником (орендодавцем 1) послуг оренди кредитору (орендарю), за які перерахували передоплату (аванс), не буде. Тому кредитор (орендар) втрачає право на раніше сформований податковий кредит із ПДВ на підставі податкової накладної, складеної і зареєстрованої в ЄРПН первісним боржником (орендодавцем 1).

У цьому випадку кредитор (орендар) зобов'язаний зменшити суму ПДВ, включену до складу податкового кредиту, шляхом нарахування компенсуючих ПДВ-зобов'язань і складання та реєстрації в ЄРПН зведеної податкової накладної за правилами, визначеними п. 198.5 ПКУ.

Джерело: ІПК ДФСУ від 19.07.2019 р. № 3353/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Більше про це читайте в матеріалі "Переведення товарного боргу: бухоблік й оподаткування" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини