Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Валюта платежу не відповідає договірній: як проходить валютний нагляд

7 серпня 2019, 08:45
328
0
Реклама

Податківці роз'яснили, як банк здійснює валютний нагляд у сфері ЗЕД за дотриманням граничних строків розрахунків. Йдеться про ситуацію, коли валюта авансового платежу не відповідає валюті ціни отриманого товару.

Фіскали вказали: якщо договірна валюта платежу відрізняється від валюти ціни, банк використовує договірні умови перерахування валюти ціни у валюту платежу (п. 17 розд. IV Інструкції № 7).

Однак банк може не дотримуватися вказаного правила. Йдеться про випадок, коли в банку є підстави вважати, що експортно-імпортна операція:

- пов'язана з уникненням та/або невиконанням вимог, передбачених законодавством України,

ТА

- призводить/може призвести до неотримання/недоотримання грошових коштів/товару резидентом.

Якщо в договорі немає умов, які дають змогу однозначно визначити курс (крос-курс), банк для здійснення валютного нагляду використовує офіційний курс гривні до іноземних валют, установлений НБУ на дату платежу.

Джерело: роз'яснення з категорії 114.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua)

Питання зарахування зустрічних вимог не нове. Зважаючи на зміни у валютних правилах, щоразу воно набуває свіжого окрасу. Адже тривалий період каменем спотикання були обов'язковий продаж валюти та безпосередня заборона в постановах НБУ на зняття з валютного контролю операцій, які припиняють шляхом зарахування. Так можна чи ні сьогодні проводити залік зустрічних вимог у ЗЕД? Читайте про це у статті газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначених та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини