Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

На документі штамп "під митним контролем" - санкцій за порушення строків розрахунків немає

7 серпня 2019, 14:00
949
0
Реклама

ДФС прислухалась до позиції суду щодо визначення моменту, коли імпортний товар вважати таким, що ввезений на митну територію України.

Наявність на момент проведення документальної перевірки товаросупровідних та товарно-транспортних документів з відбитком штампу "під митним контролем", без оформленої митної декларації (одного із типів, зазначених у п. 3.3 Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затвердженої постановою Правління НБУ від 24.03.1999 р. № 136), виключає можливість застосування санкцій за порушення строків розрахунків в інвалюті. Про це ідеться в ІПК ДФСУ від 02.07.2019 р. № 3044/6/99-99-14-06-02-15/ІПК.

Завважимо, що відповідну ІПК видали після скасування Донецьким окружним адміністративним судом (рішення від 17.04.2019 р. у справі № 200/2206/19-а) ІПК від 03.12.2018 р. № 5081/6/99-99-14-06-02-15/ІПК. В останній контролери з аналогічного питання надали протилежний висновок. Зокрема, суд відзначив таке:

"Таким чином, ввезення в Україну товару, що підлягає оформленню службовими особами митниці з метою забезпечення митного контролю та для застосування засобів державного регулювання ввезення на митну територію України, вивезення за її межі і транзиту через територію України, неможливо без його фактичного переміщення через митний кордон України, тобто поняття "перетину товаром митного кордону України" збігається із "переміщенням товару через митний кордон України ввезення товару в Україну", підставою для якого в режимі імпорту є наявність на товар товаросупровідного документу, на якому проставляється відбиток штампу "під митним контролем" з відповідною датою та який підтверджує факт та дату перетину товаром митного кордону.

Також, "перетин товаром митного кордону України", який засвідчується відбитком штампу "під митним контролем" з відповідною датою, не можна ототожнювати з "пропуском товарів через митний кордон України", який здійснюється виключно після митного оформлення в тому обсязі, який відповідає меті його переміщення через митний кордон України і який підтверджується оформленнм ВМД.

З огляду на викладене, імпортний товар вважається таким, що ввезений на митну територію України з моменту перетину митного (державного) кордону України, а не з моменту оформлення ВМД".

Джерело: ІПК ДФСУ від 02.07.2019 р. № 3044/6/99-99-14-06-02-15/ІПК

Суб'єктам ЗЕД цікавим може бути матеріал "Залік заборгованостей у ЗЕД: чи можна провести, не порушивши валютного законодавства" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини