Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На підприємстві річний підсумований облік: як визначати норму тривалості робочого часу

20 серпня 2019, 09:30
494
0
Реклама

В Держпраці пояснили, як визначати норму тривалості робочого часу на підприємстві з річним підсумованим обліком при звільненні працівника.

По-перше, законодавством не встановлено єдиної норми тривалості робочого часу на рік. Ця норма може бути різною залежно від того, який робочий тиждень установлений на підприємстві (п'ятиденний чи шестиденний), яка тривалість щоденної роботи, коли встановлені вихідні дні. Тому роботодавці норму тривалості робочого часу на рік визначають самостійно.

По-друге, норму робочого часу за обліковий період визначають за календарем із розрахунку шестиденного робочого тижня, семигодинного робочого дня (чи відповідного скороченого робочого дня) з урахуванням скороченого робочого часу напередодні вихідних днів до 5 годин і напередодні святкових і неробочих днів - на 1 годину. У порядку, встановленому у колективному договорі, норма робочого часу за обліковий період може визначатися за графіком п'ятиденного робочого тижня.

Якщо ж запроваджено на підприємстві річний підсумований облік робочого часу, тоді нюанси визначення нормативного часу при прийнятті або звільненні працівника визначають у колдоговорі, галузевих (регіональних) угодах тощо.

У деяких галузях, де передбачено річний обліковий період, розроблені методичні рекомендації щодо визначення норми тривалості робочого часу при звільненні. Яскравим прикладом є Методрекомендації з оплати праці робітників сільськогосподарських підприємств на збиранні зернових культур урожаю 2018 року, розроблених Мінагрополітики та Українським НДІ продуктивності АПК. В них зазначено: при прийнятті або звільненні з виробничих підрозділів протягом року працівників, які працюють у режимі річного підсумованого обліку робочого часу, нормативним обліковим періодом та нормативним часом є час за фактичний період роботи, виходячи з місячної норми робочого часу.

Обліковим періодом при звільненні працівника з підприємства, яке працює у режимі річного підсумованого обліку, буде фактично відпрацьований працівником час, який і буде нормою, якщо працівник працював увесь цей час у порядку, визначеному колдоговором та галузевими угодами (за графіками змінності, робочим календарем тощо).

За матеріалами Управління Держпраці у Кіровоградській області

Хто вирішує, яким має бути обліковий період при підсумованому обліку робочого часу? Відповідь - у матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини