Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП отримав дохід під час відпустки - чи платити єдиний податок?

28 серпня 2019, 15:30
413
0
Реклама

Податківці вказали, що ПКУ має пряму норму, яка звільняє від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік за час відпустки ФОП-єдинників I і II групи. Однак існують випадки, коли навіть за час відпустки таким підприємцям доведеться заплатити єдиний податок.

Єдинників І-ІІ груп, які не використовують працю найманих осіб, звільнені від сплати єдиного податку протягом 1 місяця на рік на час відпустки. Аналогічну пільгу вони мають також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів (п. 295.5 ПКУ).

Якщо єдинник уже сплатив авансовий платіж єдиного податку за період зазначеної відпустки чи тимчасової непрацездатності, його суму зарахують у рахунок майбутніх платежів. Для цього підприємцю потрібно подати відповідну заяву.

Однак якщо в період зазначеного звільнення від сплати єдиного податку підприємець отримає дохід, його потрібно показати у книзі обліку доходів та декларації платника єдиного податку. При цьому ФОП зобов'язаний сплатити єдиний податок за ставками та в порядку, визначених ПКУ.

Отже, якщо підприємець покаже, що в період відпустки він отримав дохід, йому доведеться заплатити єдиний податок.

Джерело: ІПК ДФС від 31.07.2019 р № 3578/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

Платникам єдиного податку цікавим може бути матеріал "Фінвідповідальність єдинників і наслідки порушення правил застосування спрощеної системи оподаткування" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначених та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини