Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Імунітет від звільнення під час лікарняного і відпустки підтвердив КСУ

9 вересня 2019, 09:00
3014
0
Реклама

Конституційний Суд України ухвалив рішення, яким визнав такими, що відповідають Конституції України (є конституційними), положення ч. 3 ст. 40 КзПП. Нагадаємо, що цією нормою працівникові надаються гарантії захисту від звільнення з ініціативи роботодавця в період його тимчасової непрацездатності (з певними виключеннями), а також у період перебування працівника у відпустці.

Конституційний Суд вказав, що всі трудові відносини повинні ґрунтуватися на принципах соціального захисту та рівності для всіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором, що, зокрема, має відображатись у встановленні вичерпного переліку умов та підстав припинення таких відносин.

І хоча істотними умовами контракту є строк його дії, підстави його припинення чи розірвання, це не означає, що на працівників, які працюють відповідно до укладеного контракту, не поширюються положення ч. 3 ст. 40 КЗпП. Отже і таких працівників не можуть звільнити в день тимчасової непрацездатності або в період перебування у відпустці . Адже це зумовить нерівність та дискримінацію цієї категорії працівників, ускладнить їх становище та знизить реальність гарантій трудових прав громадян, встановлених Конституцією і законами України.

Джерело: Рішення Конституційного Суду України від 04.09.2019 р. № 6-р(II)/2019

Більш ніж 70 млн. судових рішень можна знайти у системі VERDICTUM. Вона додатково надає можливість швидкого пошуку інформації про судове засідання, пошуку інформації щодо певного судді, перегляду ухвалених за справою судових рішень та багато інших зручних інструментів для бізнесу і звичайних громадян.

Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини