Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хто буде контролювати трудову сферу замість Мінсоцполітики

20 вересня 2019, 12:00
2285
0
Реклама

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні у середу схвалив законопроект, який уповноважує Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства на формування державної політики у сфері праці, зокрема щодо зайнятості населення, професійного навчання та професійного розвитку працівників, регулювання трудової міграції громадян України.

Зауважимо, що раніше, згідно з п. 1 Положення № 423, саме Міністерство соціальної політики було центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері, зокрема, праці та соціальної політики, зайнятості населення та трудової міграції, трудових відносин. Але постановою № 838 до Положення № 432 внесено зміни, якими указані функції вилучені з компетенції Мінсоцполітики. Щоправда такі зміни наберуть чинності лише одночасно із змінами до законодавчих актів в частині перерозподілу відповідних повноважень і функцій центральних органів виконавчої влади.

Відповідно надалі під контроль Мінекономіки перейде і Державна служба України з питань праці. Тим більше, що згідно з п. 1 Положення про Мінекономіки, затвердженого постановою № 838, саме це відомство є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері, зокрема:

- праці, зайнятості населення, трудової міграції, трудових відносин, соціального діалогу;

- промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами, здійснення державного гірничого нагляду, здійснення державного нагляду та контролю за додержанням вимог законодавства про працю та зайнятість населення.

Варто додати і те, що завдяки постанові № 838 до сфери впливу та контролю Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства уже перейшли такі відомства як:

- Державна служба експортного контролю України;

- Державна служба статистики України;

- Державне агентство резерву України;

- Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру;

- Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів;

- Державне агентство рибного господарства України;

- Державне агентство лісових ресурсів України.

Не виключено, що зміна компетенції Мінекономіки та Мінсоцполітики потягне за собою і подальше затвердження нових підзаконних нормативно-правових актів з питань праці та зайнятість населення, промислової безпеки, охорони праці, державного гірничого нагляду.

Джерело: урядовий портал

Liga: REPORT - сучасний хмарний сервіс подання звітності та реєстрації податкових накладних. Лише у Liga: REPORT - аналіз ризиків блокування ПН/РК за кодом УКТ ЗЕД/ДКПП, перевірка реєстраційного ліміту ПДВ, а також миттєвий обмін документами з контрагентами.

Спробуйте прямо зараз. 7-денний тестовий доступ без обмежень.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини