Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як філії складати податкові накладні – поради ДПС

25 вересня 2019, 08:15
1754
0
Реклама

Офіс ВПП ДПС нагадав, що філії не є самостійними платниками ПДВ і не підлягають реєстрації як платники ПДВ. Але головне підприємство може делегувати своїм філіям право складання та реєстрації податкових накладних. Щоправда, за умови, якщо філія самостійно здійснює поставку товарів/послуг та розрахунки з постачальниками/покупцями (споживачами).

Водночас податкова накладна, яку складає філія, має певні особливості порівняно із звичайними податковими накладними. Необхідність ідентифікації філії потребує зазначати додаткову інформацію, а саме:

Реквізит ПН

Особливості заповнення

"Номер філії постачальника (продавця)"

Зазначається числовий номер філії. Якщо податкова накладна складає головне підприємство, номер філії не проставляється (пп. "г" п. 201.1 ПКУ, п. 7 Порядку № 1307)

"Постачальник (продавець)"

Зазначається найменування головного підприємства і через кому - назва філії (п. 1 Порядку № 1307)

ЕЦП

На податкові накладні, складені філією, ЕЦП накладається у такому порядку:

- перший - ЕЦП посадової особи, якій делеговано право підпису податкової накладної/розрахунку коригування;

- другий - ЕЦП, за правовим статусом прирівняний до печатки підприємства (за наявності)

Розрахунок коригування до податкової накладної, виданої філією, також складає ця філія.

У разі, якщо на момент складання розрахунку коригування філія, яка видала відповідну податкову накладну, вже ліквідована або іншим чином припинила діяльність, головне підприємство має право складати розрахунок коригування до відповідної податкової накладної. Причому, в розрахунку коригування номер філії зазначати не потрібно.

Якщо підприємство має кілька торгівельних точок, на кожній з яких розрахункові операції проводяться через окремі РРО, платник ПДВ може самостійно прийняти рішення стосовно складання щоденних податкових накладних:

- скласти окремі податкові накладні за показниками Z-звітів кожного РРО

або

- скласти одну податкову накладну за підсумками дня на суму показників усіх РРО.

Якщо торгівельна точка офіційно має статус філії, якій делеговано право на складання податкових накладних, вищезазначений принцип працює і в межах філії. Тобто, в податковій накладній зазначають номер і найменування філії, а чи складати одну підсумкову податкову накладну по всіх РРО, закріплених за цією філією, чи на кожний РРО окремо, - вирішує підприємство.

До речі, передавання активів від однієї філії до іншої чи до головного підприємства, або від головного підприємства до філії не є постачанням товарів і не оподатковуються ПДВ. Виняток - передача активів, придбаних для виробничих потреб, іншому структурному підрозділу (філії) в межах однієї юрособи для невиробничого використання. В такому разі слід нарахувати ПДВ-зобов'язання відповідно до пп. "в" п. 198.5 ПКУ і скласти податкову накладну з типом причини "04".

Джерело: повідомлення на веб-сайті Офісу великих платників податків ДПС

Про те, як правильно скласти податкову накладну читайте в матеріалі "Нова податкова накладна в зразках" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини