Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як зареєструвати ПН/РК на суму показника "сум. Перевищ"

27 вересня 2019, 11:30
4899
0
Реклама

ДПС роз'яснила порядок реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування на суму показника " сум.Перевищ".

Платник ПДВ має право зареєструвати в порядку, визначеному абз. 1 п. 200 прим.1.9 ПКУ, тільки ті податкові накладні за звітні періоди, в яких виникло перевищення задекларованих податкових зобов'язань над сумою податку в ЄРПН ("сум. Перевищ").

Для цього платник податку у складі ПДВ-звітності за звітний (податковий) період, у якому задекларовано податкові зобов'язання, за якими податкові накладні не були зареєстровані в ЄРПН, в додатку 5 до декларації з ПДВ (таблиця 1.1) має вказати інформацію щодо таких податкових накладних.

Водночас механізм реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування за рахунок показника "сум. Перевищ" дозволяє платникам податку на суму податку, визначену п. 200 прим.1.9 ПКУ (далі - "сум. НаклПеревищ"), реєструвати в ЄРПН податкові накладні/розрахунки коригування, суми ПДВ по яких задекларовані в ПДВ-звітності за відповідний звітний період. Звісно, за умови сплати платником податку до бюджету задекларованих податкових зобов'язань, що не призводить до порушення принципу функціонування СЕА ПДВ.

Так, під час обрахунку показника "сум. НаклПеревищ" враховують:

- суми ПДВ, обраховані виходячи з обсягу постачання товарів/послуг, зазначеного платником податку у ПДВ-звітності за відповідні звітні періоди;

- суми ПДВ, зазначені у податкових накладних/розрахунках коригування, зареєстрованих в ЄРПН за операціями з постачання товарів/послуг, здійсненими протягом відповідних звітних періодів;

- суми податкових зобов'язань із ПДВ, задекларовані до сплати в бюджет (з урахуванням уточнюючих розрахунків);

- суми поповнення основного рахунку в СЕА ПДВ.

Отже, реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН здійснюється:

- за умови, що сума показника "сум. Накл" більше або дорівнює значенню суми ПДВ у таких податкових накладних/розрахунках коригування

або

- на суму позитивного значення показника "сум. НаклПеревищ", обрахованого за відповідний звітний період.

Водночас в рамках СЕА ПДВ виключена можливість реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування, які не забезпечені грошовими коштами або "вхідним" податковим кредитом. Це в свою чергу відповідає принципу функціонування СЕА ПДВ, визначеному ст. 200 прим.1 ПКУ.

Джерело: ІПК ДПСУ від 20.09.2019 р. № 335/6/99-00-04-02-03-15/ІПК

Про те, як збільшити реєстраційний ліміт, можна дізнатися зі статті "Не вистачає реєстраційного ліміту: що робити" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини