Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Отримали запчастину від нерезидента для гарантійного ремонту: які податкові наслідки

1 жовтня 2019, 13:00
1604
0
Реклама

ДПС розглянула випадок, коли підприємство придбало у нерезидента верстати, в одному з яких запасна частина вийшла з ладу. На її заміну постачальник-нерезидент безоплатно поставив іншу запасну частину, яку ввезли у митному режимі імпорту зі сплатою всіх митних платежів та ПДВ.

Підставою для віднесення до податкового кредиту сум ПДВ, що були сплачені при здійсненні операцій із ввезення товару на митну територію України, є належним чином оформлена митна декларація. Це стосується й випадків, коли товар (запасну частину) постачальник-нерезидент передає покупцю-резиденту безоплатно у зв'язку з його гарантійною заміною.

Якщо постачальник-нерезидент компенсує покупцю витрати на сплату митних платежів та ПДВ, обов'язку щодо нарахування податкових зобов'язань відповідно до п. 198.5 ПКУ у такого покупця не виникає. Звісно, за умови, що такий ввезений товар (запасну частину) покупець використовує у межах своєї госпдіяльності в оподатковуваних ПДВ операціях.

Щодо податково-прибуткового обліку, то положеннями ПКУ не передбачено коригувань фінрезультату до оподаткування стосовно операцій з безоплатного отримання резидентом від постачальника-нерезидента запчастини в рамках гарантійного ремонту обладнання та суми компенсації від нерезидента. Такі операції відображаються згідно з правилами бухобліку під час формування фінрезультату до оподаткування.

Джерело: ІПК ДПСУ від 10.09.2019 р. № 95/6/99-00-07-02-02-15/ІПК

Більше про це читайте в статті "Постачальник-нерезидент замінив несправну запчастину в межах гарантійного ремонту: особливості обліку" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини