Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повернення товару без розрахункового документа (чека): що в податковому обліку

1 жовтня 2019, 15:30
399
0
Реклама

ДПС роз'яснила, чи є підстави для коригування податкових зобов'язань з ПДВ і зменшення суми доходів постачальника у разі повернення товару без розрахункового документа (чека).

Реєстрація видачі коштів у разі повернення товару (відмови від послуги та інших випадках) або скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунку здійснюється шляхом реєстрації від'ємної суми.

Водночас, якщо сума коштів, виданих під час повернення товару чи рекомпенсації раніше оплаченої послуги, перевищує 100 грн, то матеріально відповідальна особа або особа, яка безпосередньо здійснює розрахунки, повинна скласти акт про видачу коштів. В такому акті необхідно зазначити:

- дані документа, що встановлює особу покупця, який повертає товар (відмовляється від послуги);

- відомості про товар (послугу);

- суму виданих коштів;

- номер, дату і час видачі розрахункового документа, який підтверджує купівлю товару (отримання послуги).

У декларації з ПДВ платник податку зазначає дані, вказані у складених на підставі первинних документів податкових накладних/розрахунках коригування. Якщо товар повертає споживач - неплатник ПДВ, суму податкових зобов'язань постачальник має відкоригувати. Таке коригування здійснюють на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, але за умови надання покупцю повної грошової компенсації вартості такого повернутого товару.

Водночас положеннями ПКУ не передбачено коригування податкових зобов'язань з ПДВ і фінрезультату до оподаткування на різниці від операцій з повернення товару без розрахункового документу (чеку). Такі операції відображають згідно з правилами бухобліку під час формування фінрезультату до оподаткування.

Джерело: ІПК ДПСУ від 09.09.2019 р. № 76/6/99-00-07-03-02-15/ІПК

Про облікові наслідки повернення товарів читайте в статті "Повернення товару від покупця: документальне оформлення, розрахунки, облік й оподаткування" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини