Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавець може через суд стягнути зі звільненого працівника "зайві" відпускні

3 жовтня 2019, 08:30
2658
0
Реклама

Роботодавець вправі стягнути в судовому порядку суму заробітку за незароблені дні відпустки. Відповідний висновок висловив Верховний Суд у постанові від 17.07.2019 р. у справі № 332/1433/17.

Мова йде про випадок, коли працівник звільнився з роботи до закінчення робочого року, за який він одержав відпустку повної тривалості. Під час звільнення відрахування із суми зарплати, нарахованої під час остаточного розрахунку, за наказом (розпорядженням) підприємства не проведено у зв'язку з недостатністю коштів.

Слуги Феміди вказали на те, що згідно ч. 1 ст. 127 КЗпП, ч. 1 ст. 26 Закону України "Про оплату праці" відрахування із зарплати можуть провадитись тільки у випадках, передбачених законодавством України. Один із таких випадків - відрахування для покриття заборгованості підприємству, де особи працюють.

Відраховують суми із зарплати працівників для покриття їх заборгованості підприємству, де вони працюють, за наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу: у разі звільнення працівника до закінчення того робочого року, в рахунок якого він вже одержав відпустку, за невідроблені дні відпустки (п. 2 ч. 2 ст. 127 КЗпП). Аналогічна норма міститься і в ст. 22 Закону України "Про відпустки".

Тому Верховний Суд підсумовує: роботодавець може звернутися із вимогами про стягнення коштів за невідпрацьовані дні використаної працівником відпустки до суду протягом одного року з дня виникнення права на відрахування відповідних сум.

Джерело: постанова ВС/Перша судова палата КЦС 17.07.2019 р. у справі № 332/1433/17

Яка відповідальність і ризики у разі не створення резерву відпусток? Відповідь читайте у статті газети "Інтерактивна бухгалтерія" за посиланням.

Для отримання доступу до вищезазначених та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини