Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Бездіяльні" ФОП зможуть ліквідуватися без боргів по ЄСВ

7 жовтня 2019, 12:40
6050
0
Реклама

Народні депутати підготували законопроект, який позбавить від боргів по ЄСВ підприємців, що масово почали закриватися із 2017 року.

Нагадаємо: ФОП на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, які починаючи з 01.01.2017 р. не отримують дохід від підприємницької діяльності, зобов'язали нараховувати та сплачувати ЄСВ у розмірі не меншому, ніж мінімальний страховий внесок у розрахунку на місяць. Сталось це завдяки Закону України від 06.12.2016 р. № 1774-VIII.

В Пояснювальній записці до нового законопроекту йдеться, що значна кількість самозайнятих осіб та ФОП, які не отримують доходу і фактично не здійснюють будь-якої підприємницької діяльності, досі не ініціювали процедуру держреєстрації припинення підприємницької діяльності чи зняття з обліку, як самозайнятих осіб. Отже, їм буде нараховано штрафні санкції та пеня за несплату ЄСВ.

Тож внесений законопроект має унеможливлювати несправедливі штрафи для ФОП та самозайнятих осіб, які не сплачували ЄСВ за періоди, протягом яких у них не було доходів.

Запропонували, аби самозайняті особи (крім спрощенців) у разі, якщо вони не отримували дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО, у період з 01.01.2017 р. до моменту набрання чинності законопроекту, звільнити від виконання своїх обов'язків платників ЄСВ. Водночас покарання у вигляді штрафів та фінсанкцій за невиконання обов'язків платника єдиного внеску у вищезазначеному період до таких платників ЄСВ пропонують не застосуватими. Недоїмка, що виникла, визнаватиметься безнадійною та підлягатиме списанню як безнадійний податковий борг.

Джерело: законопроект від 30.09.2019 р. № 2190 "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо справедливості справляння єдиного соціального внеску)"

Коли банк не несе відповідальності за несвоєчасну сплату податків? Відповідь - у матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини