Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чим єдиннику загрожує відсутність ідентифікації поворотної фіндопомоги у платіжці

8 жовтня 2019, 09:30
657
0
Реклама

Верховний Суд вказав, на що слід звернути увагу єдиннику, аби в його дохід не включили поворотну фіндопомогу. Адже внесені ФОП-єдинником на власний банківський рахунок готівкові кошти із зазначенням призначення платежів "Надходження власних коштів", "Готівкові надходження власних коштів" та "Переказ коштів на рахунок" не є поворотною фінансовою допомогою. Аби таку операцію ідентифікувати як надходження поворотної фіндопомоги, вона повинна мати відповідне призначення у платіжних документах платника єдиного податку.

Також суд звернув увагу, що підприємець мав укладені із фізичними особами договори позики, предметом яких було надання йому як фізособі грошових коштів для власних потреб. Тоді як положеннями п. 292.11 ПКУ передбачено, що до складу доходу єдинника не включають, зокрема, суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів. Тобто нормами податкового законодавства передбачена чітка ідентифікація таких коштів для визначення їх саме як поворотної фінансової допомоги. Водночас під час проведення перевірки ФОП не надав контролюючим органам договори про надання поворотної фінансової допомоги (як і договори про надання сум фінансової допомоги, наданої на поворотній основі).

Джерело: постанова Верховного Суду України від 28.08.2019 р. у справі № 824/908/17-а

Підприємцям цікавим може бути матеріал "ФОП & надання поворотної фіндопомоги: податкові наслідки" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини