Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи відшкодовує банк зниклі з індивідуального сейфа гроші клієнта

9 жовтня 2019, 16:00
637
0
Реклама

Позовна заява мотивована тим, що з банком уклали договір щодо користування індивідуальним сейфом у депозитному сховищі банку для зберігання у ньому цінностей та документів. У подальшому позивач помістив до указаного сейфу кошти, а згодом - виявив, що невстановлена особа таємно заволоділа належними йому грошовими коштами, після чого з місця скоєння злочину зникла. Тож клієнт просив суд стягнути з банка-відповідача на свою користь майнову шкоду, а також моральну шкоду, завдану у зв'язку із неналежним виконанням умов договору на користування індивідуальним сейфом.

Верховний Суд вказав, що зі змісту договору на користування індивідуальним сейфом вбачається, що банк звільняється від відповідальності за вміст індивідуального сейфу, яким користується клієнт. Відповідно до статті 971 ЦКУ до договору про надання особі банківського сейфа без відповідальності банку за вміст сейфа застосовується положення цього Кодексу про майновий найм (оренду). Згідно зі статтями 780, 906 ЦКУ шкода, завдана у зв'язку з користуванням річчю, відшкодовується наймодавцем, якщо буде встановлено, що це сталося внаслідок особливих властивостей або недоліків речі, про наявність яких наймач не був попереджений наймодавцем і про які він не знав і не міг знати. Збитки, завдані замовнику невиконанням або неналежним виконанням договору про надання послуг за плату, підлягають відшкодуванню виконавцем, у разі наявності його вини, у повному обсязі, якщо інше не встановлено договором.

Таким чином, враховуючи те, що позивачем не надано належних та допустимих доказів того, що в орендованому позивачем індивідуальному сейфі знаходились грошові кошти, а подані позивачем докази на підтвердження факту завдання йому збитків та їх розміру не є належними доказами, суд дійшов висновку про відмову в задоволенні позову за недоведеністю.

Джерело: постанова Верховного Суду від 10.04.2019 р. у справі № 372/4948/15-ц

Це та більш ніж 70 млн. судових рішень можна знайти у системі VERDICTUM. Вона додатково надає можливість швидкого пошуку інформації про судове засідання, пошуку інформації щодо певного судді, перегляду ухвалених за справою судових рішень та багато інших зручних інструментів для бізнесу і звичайних громадян.

Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини