Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мала зарплата, два роботодавці - що з податковою соцпільгою

10 жовтня 2019, 10:00
333
1
Реклама

Контролери вказали, що до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати ПСП можна застосувати тільки за одним місцем роботи.

Якщо ж фізособа працює на кількох підприємствах, вона може обрати, де їй вигідніше скористатися правом на пільгу та подати відповідному роботодавцю письмову заяву.

Нагадаємо, податкова соціальна пільга - це можливість платника зменшити нараховану суму місячної заробітної плати на розмір такої пільги. Тобто зарплату зменшують на суму пільги і лише після цього оподатковують ПДФО.

Розмір загальної ПСП у 2019 році складає 960,50 грн. Скористатися правом на таку ПСП зможе працівник тоді, коли розмір нарахованої йому зарплати за місяць не перевищує 2690 грн. Окрім того окремі категорії платників мають право і на більший розмір ПСП. Детальніше про це читайте тут.

Зважайте: якщо працівник подав заяву на ПСП кільком роботодавцям, він втрачає право на отримання ПСП за всіма місцями отримання доходу починаючи з місяця, в якому мало місце таке порушення, та закінчуючи місяцем, в якому право на застосування ПСП буде відновлено.

Аби відновити право на ПСП, слід подати заяви про відмову від такої пільги всім роботодавцям із зазначенням місяця, коли відбулося таке порушення. На підставі заяви кожний роботодавець нараховує і утримує відповідну суму недоплати податку та штраф у розмірі 100% суми цієї недоплати.

Якщо сума недоплати та/або штрафу не були утримані податковим агентом за рахунок доходу працівника, то такі суми включають до річної податкової декларації працівника.

Після цього право на застосування ПСП може бути відновлено з податкового місяця, що настає за місяцем, в якому сума такої недоплати та штраф повністю погашено.

Джерело: повідомлення на порталі ДПС в Івано-Франківській області

Щоб дізнатись, чи застосовують ПСП до суми лікарняних, читайте статтю електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини