Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавець відмовив кандидатці на посаду через вагітність - які наслідки

21 жовтня 2019, 15:36
400
0
Реклама

Спеціалісти Держпраці роз'яснили, як поводитись роботодавцю, якщо жінка повідомила про вагітність під час прийому на роботу.

Вони нагадали, що законодавство України передбачає заборону будь-яких проявів дискримінації за статевою ознакою. Про це йдеться в Конституції України (ст. 24), Законі України "Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків" та у ст. 2 КЗпП.

Якщо роботодавець відмовить у прийнятті на роботу таким категоріям осіб, він зобов'язаний повідомити їм про причину відмови у письмовій формі.

У свою чергу, жінки можуть оскаржити таку відмову в суді. Тому під час прийому на роботу ставити такі питання недоречно.

Зверніть увагу!

Заборонено встановлювати випробувальний терміну вагітним жінкам, одиноким матерям, які мають дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю (ст. 26 КЗпП).

Однак якщо жінка під час прийому на роботу не повідомила про вагітність, а повідомила про це під час проходження випробувального терміну, звільняти її як таку, що не пройшла випробувальний термін, заборонено законодавством (ст. 184 КЗпП).

За інформацією Управління Держпраці у Хмельницькій області

Які соціальні гарантії законодавчо передбачено для працюючих жінок, дізнавайтесь із ситуації для бухгалтера "Праця жінок".

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини