Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працівника визнали непрацездатним: нюанси звільнення

28 жовтня 2019, 09:00
906
0
Реклама

Мінсоцполітики пояснило процедуру за якої звільняють працівника, якого визнано непрацездатним.

Роботодавець може розірвати трудовий договір за власною ініціативою, якщо виявив невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров'я, які перешкоджають продовженню даної роботи (п.2 ч.1 ст.40 КЗпП). У такому випадку працівника можна звільнити в разі його відмови від переведення на іншу роботу.

У той же час, роботодавець за власною ініціативою не може звільняти працівника в період його тимчасової непрацездатності (крім звільнення за п. 5 ч. 1 ст. 40 КЗпП) чи у період відпустки.

Отже, останнім днем роботи, в такому разі, буде не останній день періоду тимчасової непрацездатності, а день розірвання трудового договору.

Слід зазначити, що відповідно до ст. 44 КЗпП звільненому з вищезгаданих підстав працівнику необхідно виплатити вихідну допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

Нагадаємо: укладати трудовий договір з громадянином, якому за медичним висновком запропонована робота протипоказана за станом здоров'я роботодавцю забороняється (ст. 24 КЗпП).

Джерело: лист Мінсоцполітики від 09.10.2019 р. № 1463/0/206-19.

Детальнінше ознайомитись із порядком розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця можна тут.

Для отримання доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини