Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Орендар відшкодовує вартість комунальних послуг: чи будуть зобов'язання з ПДВ

28 жовтня 2019, 13:00
1547
0
Реклама

ДПС роз'яснила, що вартість відшкодування (компенсації) орендарем комунальних послуг включається до бази оподаткування ПДВ у складі орендної плати.

У вартості орендної плати орендар має здійснювати економічне відшкодування (компенсацію) всіх елементів витрат, пов'язаних з послугами з надання майна в оренду, у тому числі й вартості комунальних послуг.

Водночас орендодавець може бути бюджетною установою. Ураховуючи норми п. 188.1 ПКУ, у цьому випадку кошти, отримані від орендаря як відшкодування (компенсація) витрат на утримання наданого в оренду майна, - не включаються орендодавцем до бази оподаткування ПДВ.

Якщо ж орендодавець не є бюджетною установою, то ситуація інакша. Кошти, отримані від орендаря як відшкодування (компенсація) будь-яких витрат, передбачених договором оренди, включає орендодавець до бази оподаткування ПДВ. Адже, таке відшкодування (компенсація) є складовою частиною операцій з надання майна в оренду.

На дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін.

Податкова накладна складається постачальником (орендодавцем) на суму орендної плати, яка включає в себе відшкодування (компенсацію) витрат, пов'язаних з утриманням та обслуговуванням орендованого майна.

До того ж з метою застосування норм п. 201.4 ПКУ постачання орендних послуг, незалежно від умов розрахунків (з передоплатою або без неї), не може розглядатися як безперервне або ритмічне постачання. Це стосується випадків, коли періодичність оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг за договором оренди, визначається за місяць або за довший період.

Джерело: ІПК ДПСУ від 17.10.2019 р. № 815/6/99-00-07-03-02-15/ІПК

Про те, які коди зазначати для сум компенсації комунальних послуг в податковій накладній, читайте в статті "Орендар відшкодовує вартість комунальних послуг: які коди вказувати в податковій накладній" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини