Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Збільшуємо статутний капітал за рахунок нерозподіленого прибутку: що в податковому обліку

28 жовтня 2019, 16:00
590
0
Реклама

Офіс ВПП ДПС роз'яснив, чи потрібно коригувати фінрезультат до оподаткування у разі збільшення статутного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку.

Положеннями ПКУ не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування у разі збільшення статутного капіталу товариства за рахунок його нерозподіленого прибутку. Такі операції відображають згідно з правилами бухобліку під час формування фінансового результату до оподаткування.

Водночас збільшення статутного капіталу за рахунок отриманого від інвестиційних операцій прибутку, який мав бути розподілений між власниками корпоративних прав, є реінвестицією дивідендів.

У разі здійснення реінвестиції шляхом внесення дивідендів до статутного капіталу товариства такий емітент нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток у порядку, визначеному п. 57.11 ПКУ.

А ось учаснику товариства, що є платником податку на прибуток, таки доведеться коригувати фінрезультат до оподаткування. Відповідно до пп. 140.4.1 ПКУ фінрезультат до оподаткування зменшується, зокрема:

- на суму нарахованих доходів від участі в капіталі інших платників податку на прибуток, платників єдиного податку;

- на суму нарахованих доходів у вигляді дивідендів, що підлягають виплаті на користь платника податку на прибуток від інших платників цього податку.

Щоправда, це не стосується інститутів спільного інвестування та платників податку, прибуток яких звільняється від оподаткування відповідно до положень ПКУ, у розмірі прибутку, звільненого від оподаткування.

Джерело: повідомлення на офіційному веб-сайті Офісу великих платників податків ДПС

Про бухоблік збільшення статутного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку читайте в статті "Збільшення статутного капіталу ТОВ: процедура й облік" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини