Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сума арештованих коштів не може перевищувати податковий борг – Верховний Суд

1 листопада 2019, 10:45
470
0
Реклама

Сума коштів, на яку накладають арешт, не повинна перевищувати суму податкового боргу, право стягнути яку наявне в контролюючого органу на момент прийняття судом рішення про адміністративний арешт. Тобто арешт може стосуватись лише тих коштів, які є необхідними аби виконати певні зобов'язання платника податків, зокрема щодо погашення податкового боргу. Відповідні висновки робить Верховний Суд.

Так, відповідно до пп. 20.1.33 ПКУ контролюючі органи мають право звертатись до суду аби накласти арешт на кошти та інші цінності, які знаходяться в банку, платника податків, який має податковий борг. Це можливо, якщо у такого платника податків відсутнє майно та/або його балансова вартість менша суми податкового боргу, та/або таке майно не може бути джерелом погашення податкового боргу.

Наведена законодавча норма встановлює одночасно як право контролюючого органу на звернення до суду з вимогою про арешт коштів платника податків, так і підстави для реалізації цього повноваження. До того ж ця норма є імперативною і обов'язковою до виконання. Вона регулює питання накладення арешту виключно на кошти платника податків та інші цінності, що знаходяться у банках, за відсутності достатнього для погашення податкового боргу майна.

Джерело: постанова ВС/КАС від 19.09.2019 р. у справі № 804/17275/14.


Які шляхи боротьби зі штрафами у разі арешту реєстраційного ліміту? Про це - в статті видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини