Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обмін дешевого житла на дорожче з компенсацією: скільки податків сплатити

1 листопада 2019, 14:45
317
0
Реклама

В ДПС спробували розібратись чи оподатковувати ПДФО дохід у вигляді вартості об'єкту нерухомості та грошову компенсацію при обміні нерівноцінних об'єктів нерухомості між фізособами - резидентами.

Дохід, отриманий від продажу (обміну) нерухомого майна не частіше одного разу протягом звітного податкового року не оподатковують. Але за умови перебування такої нерухомості у власності платника податку понад 3 роки (п. 172.1 ПКУ)

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад 3 роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

На випадок, якщо здійснено обмін більш як однією нерухомістю, встановлено ставку оподаткування 5%, визначеною п. 167.2 ПКУ.

Дохід від продажу об'єкта нерухомості визначають виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об'єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону, та зареєстрованої в єдиній базі даних звітів про оцінку (п. 172.3 ПКУ).

Отже, отриманий від обміну об'єктів нерухомості між фізособами - резидентами дохід (у вигляді вартості об'єкта нерухомості та грошової компенсації) у разі недотримання вимог п. 172.1 ПКУ оподатковують ПДФО за ставкою 5%.

Джерело: роз'яснення з категорії 103.21 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua)


Читайте коментар електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН про те, як податківці роз'яснили порядок оподаткування ПДВ та єдиним податком операцій із надання в оренду власного або орендованого нерухомого майна.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини