Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зустрічні грошові зобов’язання сторін у різних валютах: чи можливе їх зарахування

4 листопада 2019, 10:00
485
0
Реклама

Зарахування зустрічних грошових вимог на підстав ст. 601 ЦКУ неможливе, якщо такі зобов'язання виражені у різних валютах. Саме таку позицію висловив ВС/КГС, виступивши проти зарахування зобов'язань, одні з яких підлягали виконанню у гривні, а інші - у доларах США. Суд пояснив, що вимоги за такими зобов'язаннями не можна вважати однорідними з огляду на те, що гривня та долар США, хоч і є грошовими коштами, є різними валютами, які згідно з умовами відповідних договорів не є рівнозначними.

Також суд роз'яснив, що вимоги, які можуть підлягати зарахуванню, мають бути:

- зустрічними (кредитор за одним зобов`язанням є боржником за іншим, а боржник за першим зобов`язанням є кредитором за другим);

- однорідними (зараховуватися можуть вимоги про передачу речей одного роду, наприклад, грошей. При цьому правило про однорідність вимог поширюється на їх правову природу, але не стосується підстави виникнення таких вимог. Допускається зарахування однорідних вимог, які випливають з різних підстав (різних договорів тощо);

- строк виконання таких вимог настав, не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги.

Джерело: постанова ВС/КГС від 01.10.2019 р. у справі № 910/12968/17

Увазі суб'єктів господарювання пропонуємо матеріал "Залік заборгованостей у ЗЕД: чи можна провести, не порушивши валютного законодавства" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини