Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Антирейдерський закон набув чинності – чого очікувати бізнесу

4 листопада 2019, 13:00
1296
0
Реклама

2 листопада набув чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності". Це колишній законопроект № 1056-1, який встановлює низку антирейдерських запобіжників. Зокрема, він підвищив відповідальність за порушення у сфері державної реєстрації, встановив обов'язок реєстратора визначати обсяг цивільної дієздатності фізосіб і цивільної правоздатності та дієздатності юросіб, а також перевіряти повноваження представника на вчинення дій щодо речових прав та їх обтяжень у позанотаріальному порядку.

Заступник міністра юстиції Ольга Оніщук на своїй сторінці в Facebook підкреслила, що внаслідок набрання чинності Законом № 159 акредитовані суб'єкти позбавлені повноважень у сфері державної реєстрації. Анульовано доступ до реєстрів усім державним реєстраторам, які входили до складу таких суб'єктів. Як зазначила О. Оніщук, "Згідно зі статистикою саме представники таких КП здійснювали 95% рейдерських захоплень у державних реєстрах протягом 2016-2019 років".

Нотаріально засвідчені документи, на підставі яких проводиться державна реєстрація, будуть викладати на спеціальних бланках, що є додатковим захистом таких документів від підробки.

А ось доступ реєстраторів до державних реєстрів здійснюватиметься шляхом багатофакторної аутентифікації. Це означає, що при проведенні реєстраційних дій державні реєстратори не лише використовуватимуть електронний підпис, але й підтверджуватимуть операцію на мобільному телефоні, використовуючи систему MobileID. Це зменшить ризик несанкціонованого доступу до реєстрів через зламування комп'ютерів реєстраторів.

Щодо обов'язку реєстратора визначати обсяг цивільної дієздатності і цивільної правоздатності, перевіряти повноваження представника, заступник міністра юстиції вказала, що реєстратор має встановлювати, чи належна людина звернулася за вчиненням дії? Чи усвідомлює ця людина значення своїх дій? Чи є у неї повноваження звертатися саме за вчиненням такої дії?

Також О. Оніщук вказала на важливість обов'язку КМУ диференціювати санкції за відповідні порушення, допущені в сфері державної реєстрації.

Джерело: Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності" від 03.10.2019 р. № 159-IX, сторінка О. Оніщук у Facebook

Перевірити, чи є особа засновником компаній в Україні, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT. Протестувати сервіс можна тут

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини