Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про знищення митницею посилок з контрафактом запрацює 14 листопада

13 листопада 2019, 17:00
1785
0
Реклама

Оприлюднено підписаний президентом Закон України "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України" від 17.10.2019 р. № 202-IX. Він набере чинності 14 листопада 2019 року. Як і повідомлялося раніше, метою цього акту є посилення боротьби з контрафактним та піратським товаром при імпорті в Україну. Зокрема - шляхом надання митникам права знищувати товари у міжнародних товарах, які порушують відповідні правила.

Згідно з Законом, митні органи зможуть до товарів, що підозрюються у порушенні прав інтелектуальної власності, застосувати такі заходи:

- призупинення митного оформлення товарів;

- знищення товарів, митне оформлення яких призупинено за підозрою у порушенні прав інтелектуальної власності;

- призупинення митного оформлення та знищення невеликих партій товарів, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях;

- зміна маркування на товарах та їх упаковці.

Йдеться про товари:

1) які переміщують громадяни на митну територію України або за її межі;

2) під час їх ввезення на митну територію України (у тому числі з метою транзиту) або вивезення за межі митної території України;

3) що поміщуються в митні режими імпорту, реімпорту, експорту, реекспорту, тимчасового ввезення, тимчасового вивезення, митного складу, вільної митної зони, переробки на митній території, переробки за межами митної території.

Водночас указані вище заходи не застосовують щодо товарів, що ввозяться громадянами на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі для власного використання і не призначені для виробничої чи іншої підприємницької діяльності, якщо їх сумарна фактурна вартість та/або вага яких не перевищує обмежень, встановлених МКУ.

Зміни у ст. 401 МКУ передбачають, що у разі призупинення за підозрою у порушенні прав інтелектуальної власності митного оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України, такі товари можуть бути знищені під митним контролем без необхідності встановлення порушення прав інтелектуальної власності.

У разі призупинення митного оформлення невеликої партії товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, за підозрою у порушенні прав інтелектуальної власності, такі товари можуть бути знищені у разі дотримання таких умов:

- є підозра, що такі товари можуть бути контрафактними або піратськими;

- товари не є швидкопсувними;

- інформацію про об'єкт права інтелектуальної власності, товари, що його містять, та згоду правовласника на застосування процедури знищення невеликих партій товарів внесено до митного реєстру об'єктів права інтелектуальної власності, які охороняються відповідно до закону.

Джерело: Закон України "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України" від 17 жовтня 2019 року № 202-IX

Джерело: Закон України "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України" від 17.10.2019 р. № 202-IX

Втомились від податкових "сюрпризів"?

Легкий доступ до даних про сплату податків, борги, штрафи та переплати вашого бізнесу.

Як? Отримайте тестовий доступ до сервісу Liga:REPORT, зайдіть у модуль "Стан розрахунків з бюджетом" та завантажте ЕЦП директора.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини