Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Десять років в’язниці даватимуть за незаконне збагачення

28 листопада 2019, 17:00
745
0
Реклама

Із 28.11.2019 р. діє нова ст. 3685 "Незаконне збагачення" Кримінального кодексу України, яка встановлює відповідальність осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Тож тепер набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, активів, вартість яких більше ніж на 6500 НМДГ перевищує її законні доходи, - карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Під активами розумітимуть грошові кошти (у т. ч. готівкові кошти, кошти, що перебувають на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах), інше майно, майнові права, нематеріальні активи, у тому числі криптовалюти, обсяг зменшення фінансових зобов'язань, а також роботи чи послуги, надані особі, уповноваженій на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

При визначенні різниці між вартістю набутих активів та законними доходами не враховуватимуть активи, які є предметом провадження у справах про визнання активів необґрунтованими та їх стягнення в дохід держави, а також активи, стягнуті в дохід держави в рамках такого провадження.

Також за вимогами про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави застосовуватимуть позовну давність у 4 роки (нова ч. 5 ст. 258 ЦКУ).

Джерело: Закон України від 31.10.2019 р. № 263-IX.

Нагадаємо: рішенням КСУ 26.02.2019 р. № 1-р/2019 статтю 3682 ККУ визнано неконституційною. Нею передбачалось, що набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами, а так само передача нею таких активів будь-якій іншій особі - караються позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Досьє на кожну компанію України та визначення точних зв'язків між ними пропонує сервіс CONTR AGENT. Протестувати його можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини