Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В уряді обіцяють сервіс перевірки електронних квитанцій – кому він потрібен

29 листопада 2019, 11:25
448
0
Реклама

Нещодавно ми уже писали про те, що Міністр КМУ Дмитро Дубілет звернув увагу на проблему, з якою стикається більшість українців. Йдеться про випадки, коли держоргани вимагають від громадян банківську квитанцію про сплату в паперовій формі.

Ця історія отримала продовження. Міністр заявив, що планують запустити сервіс, який дозволить позбавитись такого явища, коли чиновники вимагають від громадян квитанцію про оплату (часто ще й з мокрою печаткою).

Сервіс буде дуже простий. Колись давно запускали сервіс pb.ua/check, на якому можна перевірити квитанцію Приватбанку за її номером. Новий сервіс буде працювати за схожим чином, але для всіх банків.

Буде створено веб-сторінку (наприклад, check.gov.ua), до якої через просте і надійне API зможуть підключитись будь-які українські банки. Користувач заходить на сторінку, вводить номер квитанції - і бачить її на екрані. Якщо потрібно, можна скачати її з накладеним цифровим підписом.

Таким чином, можна убуде зробити платіж з Приват24, monobank або іншого банку, отримати номер квитанції і відразу показати його чиновнику.

Звісно, мало буде створити цей сервіс. Після цього треба навчити чиновників їм користуватись. Буде прийнята постанова, якою зобов'яжуть усі держоргани переглянути свої процедури та не вимагати паперові квитанції.

Також пропишуть вимоги до генерації номерів цих квитанцій, щоб їх не можна було підбирати перебором.

Цей сервіс знадобиться і приватному бізнесу. Бо ж часто квитанції просять не тільки чиновники.

З огляду на те, що сам сервіс відносно простий, а регулювання відбувається на рівні Кабміну, а не парламенту, то обіцяють його запустити упродовж 1-3 місяців.

Також читайте про інші електронні ініціативи Д. Дубілета:

- як покращуватимуть електронний кабінет платника податків;

- електронні довіреності з'являться після законодавчих змін;

- для держреєстрації нерухомості запровадять обов'язкову гугл-авторизацію через смартфон;

- тотальну згоду на обробку персональних даних скасують.

Позбутися зайвої паперової роботи із податковою, статистичною, фінансовою звітністю допоможе сервіс Liga:REPORT. Спробуйте прямо зараз 7-денний тестовий доступ без обмежень.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини