Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд змінить порядок трудових перевірок роботодавців

4 грудня 2019, 15:15
1814
0
Реклама

Заходи держконтролю за додержанням законодавства про працю пропонують здійснювати лише у формі інспекційних відвідувань. Це слідує із проекту постанови КМУ, якою викладуть у новій редакції Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю. Документ уже розробило Мінекономіки.

Нагадаємо: із 30.08.2019 р. діє Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затверджений постановою КМУ від 21.08.2019 р. № 823. Він передбачає, що заходи держконтролю за додержанням законодавства про працю здійснюють у формі інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань.

Що ще нового буде в трудових перевірках?

1. Заходи держконтролю за додержанням законодавства про працю, крім заходів, з питань виявлення неоформлених трудових відносин, здійснюватимуть відповідно до вимог ч. 4,5 ст. 2 Закону України "Про основі засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності".

2. Підставами для інспекційних відвідувань з питань виявлення неоформлених трудових відносин будуть:

1) звернення працівника про порушення стосовно нього законодавства про працю;

2) звернення фізособи, стосовно якої порушено правила оформлення трудових відносин;

3) рішення суду;

4) рішення керівника органу контролю про інспекційні відвідування, прийняте за результатами аналізу інформації, отриманої із ЗМІ, інших джерел, доступ до яких не обмежений законодавством, у тому числі на підставі інформації:

а) рішення посадових осіб органів держнагляду (контролю), правоохоронних органів про виявлені в ході виконання ними повноважень ознак порушення законодавства про працю щодо неоформлення та/або порушення порядку оформлення трудових відносин;

б) ДПС та її територіальних органів про:

- невідповідність кількості працівників роботодавця обсягам виробництва (виконаних робіт, наданих послуг) до середніх показників за відповідним видом економічної діяльності;

- факти порушення законодавства про працю, виявлені в ході здійснення повноважень;

- факти провадження госпдіяльності без держреєстрації у порядку, встановленому законом, як суб'єкта господарювання;

в) ПФУ та його територіальних органів про:

- роботодавців, в яких стосовно працівників відсутнє повідомлення про прийняття на роботу;

- роботодавців, в яких протягом місяця кількість працівників, що працюють на умовах неповного робочого часу, збільшилась на 20 і більше відсотків;

- фізосіб, які виконують роботи (надають послуги) за ЦПД в одного роботодавця більше року;

- роботодавців, в яких 30 і більше відсотків фізосіб працюють на умовах ЦПД;

- роботодавців із чисельністю 20 і більше працівників, в яких протягом місяця відбулося скорочення на 10 і більше відсотків працівників;

5) доручення Прем'єр-міністра України;

6) звернення Уповноваженого ВРУ з прав людини;

7) запит народного депутата;

8) невиконання вимог припису інспектора праці.

3. Перед реєстрацією інспекційного відвідування роботодавця, щодо якого впродовж попередніх 6 календарних місяців здійснювались інспекційні відвідування, керівник органу контролю (інша уповноважена ним посадова особа) вивчатиме питання про доцільність його проведення.

Джерело: проект постанови КМУ "Про внесення змін до Порядку здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю".

Відслідковувати статус законопроектів та нормативних документів допоможе інформаційно-правова система ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини