Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Потрапили в перелік ризикових платників податку: захиститися не вдасться

5 грудня 2019, 09:40
1092
0
Реклама

Верховний Суд відмовив у задоволені позову про виключення із переліку ризикових платників, мотивуючи це тим, що це не порушує права платника податку. Хоча це й спричиняє блокування всіх без виключення податкових накладних.

У березні 2018 року Комісія ДФС прийняла протокольне рішення про включення ТОВ до переліку ризикових платників податку, що в подальшому стало підставою для зупинення реєстрації всіх податкових накладних.

ТОВ, уважаючи таке рішення необґрунтованим та безпідставним, звернулось до суду.

Суд першої інстанції частково задовольнив позовні вимоги, пояснюючи це тим, що поширення на ТОВ критеріїв ризиковості породжує правові наслідки для позивача. Оскільки внесення його до Журналу ризикових платників податку є підставою для зупинення реєстрації всіх податкових накладних, поданих ним на реєстрацію.

А ось суд апеляційної інстанції скасував рішення суду першої інстанції та ухвалив нове рішення про відмову у задоволенні позовних вимог. Його підтримав і Верховний Суд, зазначивши:

- обов'язковою ознакою дій суб'єкта владних повноважень, які можуть бути оскаржені в суді, є те, що вони безпосередньо породжують певні правові наслідки для суб'єктів відповідних правовідносин і мають обов'язковий характер;

- дії контролюючого органу щодо внесення до Інтегрованої системи результатів засідання Комісії (за результатами, якої не приймалось рішення про відмову у реєстрації податкової накладної) не породжують правових наслідків для платників податків та не порушують їхні права;

- внесення до системи АІС "Податковий блок" податкової інформації щодо відповідності ТОВ критеріям ризиковості є одним із заходів щодо збору, опрацювання та використання інформації, необхідної для виконання покладених на відповідача функцій та завдань.

До того ж Верховний Суд нагадав й про інші свої постанови, в яких була висловлена аналогічна правова позиція щодо застосування зазначених норм матеріального права (постанови Верховного Суду від 25.04.2018 р. у справі № 826/1902/15, від 18.09.2018 р. у справі № 818/398/15).

Отже, виходить, що в цьому випадку не існує реального ефективного правового способу захисту від зазначених дій податківців.

Джерело: постанова Верховного Суду від 20.11.2019 р. у справі № 480/4006/18

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини