Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Орган ПФУ не дав пенсію через заяву довільної форми - як відреагував суд

12 грудня 2019, 08:50
725
0
Реклама

Судами попередніх інстанцій встановлено та матеріалами справи підтверджено, що позивач 01.02.2017 р. звернувся до управління ПФУ із заявою щодо призначення йому пенсії. Проте особі відмовили у призначенні пільгової пенсії за віком у зв'язку з тим, що ним подано заяву в довільній формі і її розглянуто відповідно до Закону України "Про звернення громадян".

Перша інстанція відмовила у позові, мотивуючи це тим, що заява від 01.02.2017 р. написана у довільній формі. А це не відповідає вимогам п. 4.1 розділу IV Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій, затвердженого постановою Правління ПФУ від 25.11.2005 р. № 22-1.

Проте апеляційний суд підтримав позивача та зазначив, що подана позивачем заява цілком відповідала вимогам чинного законодавства.

Верховний суд пояснив, що зміст зазначеної заяви дає змогу оцінити намір заявника. Крім того важливим є те, що до заяви позивач долучив ряд документів (відповідачем не заперечується), які подаються саме у разі призначення пенсії.

Відмовивши позивачу в розгляді його заяви по суті, управління ПФУ допустило надмірний формалізм, наслідком чого стало порушення прав та інтересів позивача, як пенсіонера (верстви населення, яка навпаки потребує особливої уваги з боку держави в частині дотримання конституційних гарантій).

Джерело: постанова ВС/КАС від 27.11.2019 р. у справі № 748/696/17.

Тексти судових рішень можна знайти у системі VERDICTUM. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Читайте також:

- чи платити ЄСВ підприємцю-пенсіонеру з іноземною пенсією;

- право на пенсію не залежить від країни проживання;

- неточності у трудовій книжці не можуть бути перешкодою для оформлення пенсії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини