Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За порушення щодо віртуальних активів будуть гігантські штрафи – попереджає новий регулятор

12 грудня 2019, 11:55
770
0
Реклама

Завдяки ухваленню законопроекту № 2179, який запроваджує нові правила щодо фінмоніторингу, в Україні буде офіційно запроваджено поняття віртуального активу. Про це пише сайт Мінцифри. Віртуальний актив - цифрове вираження вартості, яким можна торгувати у цифровому форматі або переказувати, і яке може бути використаним для платіжних або інвестиційних цілей. Таким чином, відбудеться фактична легалізація криптовалют в Україні.

Але через 4 місяці від набуття чинності законопроектом № 2179 віртуальні активи стануть предметом фінмоніторингу. Регулятором ринку віртуальних активів, згідно з новим законом, є Міністерство цифрової трансформації. Воно повинно розробити умови ліцензування для постачальників сервісів віртуальних активів та алгоритми роботи бізнесу в Україні.

Як відомо, за новими правилами фінмоніторингу, поріг фінансових транзакцій у вигляді віртуальних активів зріс до 400 000 гривень. Згідно з новим законом, фінансові установи ризикують наразитися на колосальні штрафи за порушення критеріїв фінмоніторингу. Водночас ці критерії визначені доволі розмито. Це призведе до того, що фінансові установи неохоче йтимуть на співпрацю з клієнтами, пов'язану з криптовалютною індустрією. Мінцифра інформує, що спільно з НБУ та НКЦПФР планує розробити чіткі критерії фінмоніторингу, що запобігатимуть накладенню неправомірних штрафів.

Тема криптовалюти та її оподаткування останнім часом усе більше в полі уваги як бізнесу, так і державних органів. Так, у 2018 р. заступник міністра фінансів Сергій Верланов вказував, що в частині оподаткування криптовалюти проблема перебільшена. Тоді ж Мінекономрозвитку ініціювало ухвалення Концепції державної політики у сфері віртуальних активів, метою якої було створення зрозумілих умов для ведення діяльності у сфері віртуальних активів.

Нещодавно у Раді був зареєстрований законопроект № 2461, який внесе зміни до ПКУ та деяких інших законів України щодо оподаткування операцій з криптоактивами. Зокрема, він передбачає ставку ПДФО у 5% для інвестиційного прибутку від продажу криптоактивів. За цим проектом операції з продажу криптоактивів не будуть об'єктом оподаткування ПДВ.

Водночас днями стало відомо: податківці вважають, що доходи, отримані фізособою - резидентом від продажу криптовалюти, оподатковують ПДФО і військовим збором на загальних підставах.

Також Мінцифра спільно з єдиним урядовим контактним центром запустило гарячу лінію для підприємців. Консультуватимуть із питань адміністративного характеру, що стосуються створення, діяльності чи закриття бізнесу.

Відслідковувати зміни в законодавстві допоможе інформаційно-правова система ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини