Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Молочні ріки програмних РРО з точки зору податківців

18 грудня 2019, 16:15
954
0
Реклама

Як відомо, у квітні 2020 року програмні реєстратори розрахункових операцій стануть реальністю. Через це Офіс великих платників податків ДПС вирішив нагадати про головні аспекти такого нововведення.

Отже, усі суб'єкти господарської діяльності, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі матимуть можливість застосовувати програмні РРО. Це умовно кажучи, програма, яка завантажується на будь-який пристрій (смартфон, планшет та ін) та в якій фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер ДПС.

Безкоштовне програмне забезпечення для встановлення на гаджети суб'єктів господарювання ДПС розмістить на своєму сайті на початку 2020 року, спочатку для роботи в тестовому режимі. Разом із цим у користувачів залишається можливість придбати або створити інше, зручне для них програмне забезпечення.

Суб'єкти господарювання зобов'язані надавати покупцю (включаючи операції через мережу Інтернет), під час отримання товарів (послуг) в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі. У тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї РРО чи дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний РРО, QR-коду. Останній дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти.

На період виходу з ладу програмного РРО проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту усунення несправностей. Альтернатива - застосування резервного РРО. Так, на період відсутності зв'язку між програмним РРО та сервером ДПС проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн, що може тривати не більше 36 годин, із створенням електронних розрахункових документів. Суб'єкт господарювання може скористатися цим способом не більше 168 годин протягом календарного місяця.

Зверніть увагу! Суб'єкти господарювання, які у зв'язку із застосуванням програмних РРО вирішать відмовитися від застосування РРО, строк служби яких не закінчився, повинні скасувати реєстрацію таких РРО у встановленому порядку.

Додатковими перевагами програмних РРО податківці назвали те, що Z-звіти генеруються автоматично, тобто і штрафів за не роздрукування такого звіту не буде. Не актуальні також і Книги обліку розрахункових операцій і розрахункові книжки.

Корисно знати:

- QR-коди та електронні чеки на пошту стануть реальністю у 2020 році;

- тріада нових обов'язків у власників РРО - з 19 квітня 2020 р.;

- безкоштовні програмні РРО: які норми запрацюють із 19 квітня 2020 року.

Втомились від податкових "сюрпризів"?

Легкий доступ до даних про сплату податків, борги, штрафи та переплати вашого бізнесу.

Як? Отримайте тестовий доступ до сервісу Liga:REPORT, зайдіть у модуль "Стан розрахунків з бюджетом" та завантажте ЕЦП директора.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини