Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Щоб спокійно святкувати, радимо податки до 28 грудня державі віддати

20 грудня 2019, 09:00
1788
0
Реклама

Перенесення робочих днів та регламент роботи банків у період новорічно-різдвяних свят накладає відбиток на роботу бухгалтера.

Нагадаємо: за рекомендацією КМУ із розпорядження від 10.01.2019 р. № 7-р роботодавці переносять робочі дні:

- з понеділка 30 грудня на суботу 21 грудня;

- з вівторка 31 грудня на суботу 28 грудня.

Регламент роботи банків не передбачає роботу СЕП 30 - 31 грудня.

Натомість 26 і 27 грудня 2019 року СЕП працюватиме в режимі продовженого банківського дня - на дві години.

28 грудня 2019 року до 13:00 через СЕП можуть здійснюватися лише платежі між банківськими установами, підпорядкованими одній юридичній особі, а також платежі, спрямовані до НБУ та органів Державної казначейської служби України.

Все це відбивається на сплаті податків та реєстрації ПН/РК та АН.

1. Сплата податків. Граничний строк сплати місячних податків, а це - ПДВ, акциз, рента, плата за землю, ПДФО і військовий збір - за листопад 2019 року припадає на 30 грудня. Проте це вихідний день для банків та й більшість бізнесу не працюватиме в цей день. До того ж ст. 57 ПКУ не передбачає перенесення термінів сплати податків, якщо такі припадають на вихідні або ж святкові дні.

Тому сплатити їх слід не пізніше останнього робочого дня, що передує граничному строку сплати таких податкових зобов'язань - 28 грудня (в суботу, але до 13 години). Через брак часу краще розпочати цю роботу ще 27 грудня.

2. Реєструють ПН/РК у ЄРПН з урахуванням граничних строків, зокрема, для ПН/РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені (п. 201.10 ПКУ). Операційний день триває в робочі дні з 8-ї до 20-ї години. Якщо 15 число або останній день місяця припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважається операційним днем (п. 3 Порядку, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246).

Тож 31 грудня, попри вихідний, буде операційнім днем для реєстрації ПН/РК, проте 30 грудня - вихідний і для ЄРПН.

Проте відкладати на останній день не варто, а провести все ж краще реєстрацію ПН/РК 28 грудня. В цей день хоча б можна поповнити свій електронний ПДВ-рахунок і забезпечити належний реєстраційний ліміт.

Нагадаємо минулорічну практику податківців: 30-31 грудня 2018 року роботу електронних сервісів обмежили, а операційний день для ЄРПН перенесли на суботу.

3. Реєстрація АН. ЄРАН працює постійно (24 години щоденно), крім часу, необхідного для його технічного обслуговування. Технічне обслуговування ЄРАН проводять у часові проміжки з незначною кількістю реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування (п. 231.8 ПКУ).

Інформація про запланований час технічного обслуговування ЄРАН розміщують на офіційному веб-сайті ДПС не пізніше ніж за 24 години до початку проведення технічного обслуговування.

Отож, реєструвати АН можна щодня, навіть 1 січня, проте 28-30 грудня слідкуйте за сайтом ДПС - можливі технічні зупинки в роботі ЄРАН. Все ж таки ДПС буде готуватися до початку операцій в новому бюджетному році.

Якщо треба поповнити електронні рахунки в СЕАРГ та СЕ, то зробити це можна в робочі банківські дні - 27 грудня або 28 грудня до 13:00.

Для підприємців є відмінний помічник, який самостійно розраховує та сплачує податки, - бот-бухгалтер ReporTaх.

Користуйтесь зручним календарем бухгалтера.

Довідково: із 13.01.2020 р. оновлять форму платіжного доручення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини