Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Таксономія фінвітності за 2019 рік та проміжні періоди 2020 року

9 січня 2020, 10:15
2322
0
Реклама

Регулятори Системи фінансової звітності (далі - Система) роз'яснили, як складати фінзвітність за таксономією фінансової звітності за МСФЗ в єдиному електронному форматі за 2019 рік та проміжну фінансову звітність у 2020 році.

Першим звітним періодом, за який підприємства, які зобов'язані застосовувати міжнародні стандарти, подають фінансову звітність на підставі таксономії за міжнародними стандартами в електронній формі, є 2019 рік.

Мінфін відповідно до Договору з Фондом міжнародних стандартів фінансової звітності (м. Лондон, Велика Британія) отримує текст таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами мовою оригіналу, здійснює його переклад та оприлюднення на своєму офіційному веб-сайті.

Водночас фінансова звітність, складена на основі таксономії фінансової звітності за МСФЗ в єдиному електронному форматі, подається до центру збору фінансової звітності, операційне управління яким здійснюється НКЦПФР. Це забезпечує доступ до неї органів державної влади, інших органів та користувачів фінзвітності.

Наразі триває процес запровадження та налаштування Cистеми, зокрема, розпочато її тестування, реєстрацію суб'єктів звітування та триває процес налагодження роботи Системи. У вересні 2019 року розпочав роботу інформаційний сайт, на якому розміщені інформаційні та методологічні матеріали, які стосуються функціонування Системи. Сайт буде постійно оновлюватися та доповнюватися новою актуальною інформацією та матеріалами.

Ураховуючи наведене та у зв'язку з незавершенням процесу повного запуску Системи та завантаження до неї вихідних даних для початкової реєстрації підприємства, які складають фінзвітність за МСФЗ, подають фінансову звітність за 2019 рік у порядку та строки, визначені законодавством, за формами, затвердженими наказом Мінфіну України від 07.02.2013 р. № 73, а банки подають фінансову звітність за формами, визначеними НБУ.

Водночас такі підприємства повинні сформувати фінансову звітність за 2019 рік в електронному вигляді в єдиному електронному форматі та подати її до центру збору фінансової звітності.

Враховуючи поточний стан запровадження Системи, Комітет з управління Системою 6 грудня 2019 року прийняв рішення рекомендувати регуляторам фінансових ринків в межах своїх повноважень:

- забезпечити необхідні заходи щодо розширення строків подання фінзвітності в єдиному електронному форматі iXBRL до центру збору за 2019 рік, І квартал 2020 року, перше півріччя 2020 року та 9 місяців 2020 року до 31 грудня 2020 року;

- не застосовувати санкції за неподання такої звітності суб'єктами господарювання у строки, визначені законодавством, протягом 2020 року.

Погоджено протокольним рішенням Комітету з управління СФЗ від 27.12.2019 р. в рамках Меморандуму № 102/15 про взаєморозуміння щодо розробки і запровадження системи фінансової звітності від 18 грудня 2017 року.

До того ж 27 грудня 2019 року було схвалено українську таксономію фінансової звітності Таксономію UA XBRL МСФЗ 2019 - склад статей та показників фінансової звітності, які підлягають розкриттю суб'єктами звітування, які відповідно до законодавства мають складати фінансову звітність відповідно до таксономії фінансової звітності за МСФЗ у єдиному електронному форматі.

Джерело: повідомлення на офіційному веб-сайті Системи фінансової звітності

Більше про подання фін звітності за МСФЗ читайте в статтях сервісу "Інтерактивна бухгалтерія":

- "Хто подає фінзвітність за МСФЗ";

- "Переходимо на МСФЗ: за який період уперше подавати МСФЗ-звітність".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини