Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штрафи за зберігання пального без ліцензії відтермінували

10 січня 2020, 08:30
5232
0
Реклама

Фахівці ГУ ДПС в Івано-Франківській області поінформуваил про зміни у сфері адміністрування акцизного податку, що були внесені до ПКУ та Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального" від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР. Вони запрацювали завдяки Закону України від 18.12.2019 р. № 391-IX, який набрав чинності 29.12.2019 р.

Так, суб'єкт господарювання, який до 01.07.2019 р. не підпав під визначення платників акцизного податку, а з 01.07.2019 р. був зареєстрований платником такого податку, має право одноразово (до 20.01.2020 р. включно) подати заявку на поповнення обсягу залишку пального в СЕАРП та СЕ без сплати акцизного податку.

Окрім того відкоригували і порядок застосування штрафів, а саме:

- застосування штрафів за необладнання та/або відсутність реєстрації витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального до розпорядників акцизних складів, на яких розташовано резервуари, загальна місткість яких не перевищує 1000 куб. метрів, та штрафів за зберігання пального без наявності відповідної ліцензії перенесли з 1 січня 2020 року на 1 квітня 2020 року;

- з 1 квітня 2020 року будуть штрафувати неподання електронних документів з акцизних складів, на яких розташовані резервуари, загальна місткість яких не перевищує 1000 куб. метрів відповідно до норм п. 1281.3 ПКУ.

Серед нововведень слід виділити і те, що:

- розширили перелік випадків, коли особа, яка реалізує пальне або спирт етиловий, зобов'язана скласти акцизну накладну;

- уточнили можливість складення зведеної акцизної накладної;

- передбачили під час заповнення акцизної накладної три нових обов'язкових реквізити;

- визначили алгоритм дій у разі зазначення платником податку в акцизній накладній помилкових даних або її складання на операцію, яка не відбулася;

- назвали умови віднесення операцій із заправлення пальним за договорами підряду для власного споживання.

Законотворці передбачили, що роздрібною торгівлею пальним будуть вважати ще й реалізацію скрапленого вуглеводневого газу в балонах для побутових потреб населення та інших споживачів. Водночас оптова торгівля біоетанолом на території України буде здійснюватися виробниками біоетанолу за наявності ліцензії на виробництво біоетанолу.

Податківці наголосили, що суб'єкти господарювання, які здійснюють роздрібну, оптову торгівлю пальним або зберігання пального виключно у споживчій тарі до 5 літрів, не зобов'язані отримувати ліцензію на роздрібну або оптову торгівлю пальним або ліцензію на зберігання пального.

За повідомленням ГУ ДПС в Івано-Франківській області

Детальніше про згадані вище зміни можна почитати в матеріалі "Обіг пального та спирту у 2020 році: ліцензійні й акцизні зміни" газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів видання "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сучасного медіа для бухгалтерів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини