Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Неприбуткові організації хочуть заробляти на облігаціях

11 січня 2020, 10:20
688
0
Реклама

Облігації внутрішньої державної позики (далі - ОВДП) стали чудовим інструментом для інвестування вільних коштів бізнесу та населення. Погодьтеся, дохідність у вигляді 15% річних зумовлює обрати саме цей інструмент замість розміщення коштів на депозиті в банку.

Тож, не дивно, чому таким фінансовим інструментом зацікавилися й неприбуткові організації.

Приміром, одна із громадських організації, яка за статусом є неприбутковою, запитала у податківців, чи може вона залишатись неприбутковою, якщо кошти, які надійшли як благодійні внески, спрямують на придбання ОВДП.

Чіткої відповіді від ДПС не отримали. Натомість відписали уже звичний підсумок: якщо неприбуткова організація використовує доходи (прибутки) або їх частину на фінансування напрямів діяльності, які не визначено установчими документами та які не є фінансуванням видатків, визначених п.п. 133.4.2 ПКУ, то це порушує вимоги п. 133.4 ст. ПКУ щодо перебування у статусі неприбуткової організації.

В такому разі неприбуткова організація вимушена буде перейти на сплату податку на прибуток.

Такий висновок містить ІПК ДПСУ від 03.01.2020 р. № 12/ІПК/26-15-04-04-11.

Нагадаємо: відповідно до ст. 165 ПКУ відсотковий дохід та інвестиційний прибуток, отримані від інвестування в державні облігації не включаються до оподаткованого доходу. Сума доходів, отриманих у вигляді відсотків, що нараховані на державні облігації, випущені Мінфіном, та інвестиційного прибутку від операцій з ними, є об'єктом оподаткування лише військовим збором (1,5%).

Натомість проценти від депозитів оподатковують ПДФО (18%) та військовим збором (1,5%). Проте, це може зміниться і проценти за депозитами можуть звільнити від оподаткування.

Про сплату ПДФО в разі прощення боргу кредитором читайте у статті сервісу "Інтерактивна бухгалтерія". Скористайтеся тестовим 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини