Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОПам не заборонено знімати готівку в банкоматі

11 січня 2020, 16:15
34813
1
Реклама

Із 3 січня ФОПам дозволено використовувати кошти на власні потреби лише після їх перерахування із підприємницького рахунку на особистий рахунок як для фізособи.

Це зумовлено вимогами оновленого п. 14 розділу І Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків - резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Правління НБУ від 27.12.2019 р. № 162.

Водночас податківці озвучили свою позицію щодо використання рахунків ФОПів для власних потреб. ДПС на своїй сторінці у Facebook відзначила, що ФОПи не зможуть розплачуватися в супермаркеті з підприємницької картки.

Черга за НБУ, який нарешті відреагував на численні запити підприємців.

Що саме змінилось для ФОП?

Як і раніше, ФОП може витрачати кошти з "підприємницького" рахунку лише для здійснення підприємницької/незалежної професійної діяльності. Водночас після сплати всіх податків та зборів вони мають право перерахувати кошти з поточного рахунку, відкритого для підприємницької/незалежної професійної діяльності, на поточний рахунок, відкритий цією особою для власних потреб.

Чи справді ФОП для операцій, пов'язаних з власними потребами, треба перерахувати кошти з рахунку ФОП на власний поточний рахунок фізособи, відкритий для власних потреб?

Так. Кошти з рахунку ФОП на рахунок для власних потреб перераховують після підтвердження про сплату податків та зборів або відсутність заборгованості за ними (прим. авт. - але НБУ не пояснює, у якій формі та спосіб це підтвердження робити).

Для чого внесено такі зміни в розрахунки ФОП?

НБУ не вносив змін по суті, а лише уточнив норму про порядок використання поточних рахунків ФОП. Вони мають право після сплати податків та зборів отримати чистий дохід як готівкою, так і перераховувати цей дохід на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб.

Як ФОП можуть використати кошти зі свого бізнес-рахунку?

Суб'єкти господарювання, які мають поточні рахунки в банках і зберігають на цих рахунках кошти, можуть здійснювати розрахунки за своїми грошовими зобов'язаннями, як у безготівковій формі, так і у готівковій формі відповідно до вимог та обмежень, визначених Положенням про ведення касових операцій у національній валюті України, затвердженим постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Чи встановлені обмеження щодо зняття готівки ФОП через банкомат?

Корпоративна картка - інструмент доступу до поточного рахунку ФОП, за допомогою якого здійснюються розрахунково-касові операції по рахунку. Обмежень щодо виплати чистого доходу ФОП, зокрема через банкомат за допомогою корпоративної картки, немає.

Які санкції передбачені за порушення розрахунків ФОП?

Контролює сплату податків і зборів та застосовує штрафні (фінансові) санкції за порушення податкового законодавства ДПС.

Для підприємців є відмінний помічник, який самостійно розраховує та сплачує податки, - бот-бухгалтер ReporTaх.

Також враховуємо, що із 01.01.2020 р. ФОП платять податки на нові бюджетні рахунки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини