Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Яку дату складання акту надання послуг зазначати для цілей нарахування ПДВ — позиція Мінфіну

23 січня 2020, 08:30
2588
0
Реклама

В бухобліку питання відображення господарських операцій на підставі первинних документів врегульовано в повній мірі. На цьому наголосили фахівці Мінфіну, нагадавши загальні правила складання первинних документів.

Зокрема, Положенням про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженим наказом Мінфіну від 24.05.1995 р. № 88 передбачено механізм перенесення інформації про господарську операцію до облікових регістрів бухобліку, якщо правилами документообігу підприємства передбачена можливість відображення господарської операції, щодо якої на момент закінчення складання облікових регістрів бухобліку за звітний період від контрагента у терміни, встановлені законодавством, не отримано первинного документа. Так, підставою для перенесення інформації про таку господарську операцію до облікових регістрів бухобліку є належним чином оформлений внутрішній первинний документ (акт), складений посадовою особою, відповідальною за приймання-відпуск ТМЦ, робіт і послуг.

У місяці надходження від контрагента первинного документа щодо господарської операції, інформація про яку в минулих звітних періодах була перенесена до облікових регістрів бухобліку згідно з внутрішнім первинним документом (актом), переноситься інформація про таку господарську операцію до облікових регістрів бухобліку за звітний період. В такому разі обсяг господарської операції зазначається шляхом коригування на суму різниці між оцінкою такої господарської операції за внутрішнім первинним документом (актом) та первинним документом, отриманим від контрагента.

Водночас щодо п. 187.1 ПКУ визначає порядок виникнення ПДВ-зобов'язань. Згідно з ним датою виникнення ПДВ-зобов'язань з постачання послуг може бути, зокрема, дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку. Фахівці Мінфіну з цього приводу завважили: питання визначення дати оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг, для цілей оподаткування має бути врегульовано податковим законодавством.

Джерело: лист Мінфіну від 26.12.2019 р. № 35210-06-62/35178

Враховуйте, що оновлену ПДВ-звітність, у т.ч. додаток Д6, потрібно подавати, починаючи зі звітного (податкового) періоду за січень 2020 року.

Звітувати швидко та легко у 2020 році допоможе сервіс Liga:Report. Це зручна система адміністрування ПДВ та 14 унікальних сервісів.

Суб'єктам господарювання корисним може бути матеріал "Первинний документ: роль в обліку та вимоги до оформлення" газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів газети "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся демо-доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини