Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний суд не кваліфікує продаж продукції нижче собівартості як збиткову операцію

29 січня 2020, 08:40
6890
0
Реклама

Верховний Суд встановив, що право платника ПДВ на формування податкового кредиту виникає лише у разі реального (фактичного) вчинення операцій з придбання товарів (робіт, послуг) для використання в своїй госпдіяльності.

Такі госпоперації пов'язані з рухом активів, зміною зобов'язань чи власного капіталу платника, та відповідають економічному змісту, відображеному в укладених платником податку договорах, що має підтверджуватись належним чином оформленими первинними документами.

Якщо госпоперація фактично не відбулася, то первинні документи, складені платником податку та його контрагентом на підтвердження такої операції, не відповідають дійсності, та свідчать про відсутність у сторін волевиявлення щодо реального здійснення господарської операції.

Водночас Верховний Суд переконаний, що прибутковість кожної окремої операції не є обов'язковою ознакою господарської діяльності, яка може включати і окремі збиткові операції, здійснення яких викликано об'єктивними причинами.

Відтак продаж платником ПДВ продукції за ціною, нижчою собівартості, не можна розглядати як операцію поза межами його господарської діяльності. Адже до факторів ціноутворення, крім рівня витрат, пов'язаних із виробництвом товару, належать:

- рівень попиту на продукцію;

- кон'юнктура ринку;

- платоспроможність покупця;

- обсяги виробництва та складські запаси продавця;

- інші умови, які об'єктивно впливають на формування ціни.

Тож Верховний Суд визнав, що посилання контролерів на збитковість операцій з експорту продукції, придбаної за ціною, нижчою ніж собівартість, суди попередніх інстанцій обґрунтовано не взяли до уваги.

Джерело: постанова Верховного Суду від 10.12.2019 р. у справі № П/811/1512/14

У розрізі цієї ситуації актуальна стаття "Експорт товарів за заниженими цінами лише з 0%-вим ПДВ" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини