Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відступлення права вимоги кредиторки: що з ПДВ, якщо боржник – "касовик"

3 лютого 2020, 14:15
1673
0
Реклама

ДПС розглянула ПДВ-наслідки відступлення права вимоги кредиторської заборгованості за поставленими, але не оплаченими послугами. Причому на дату постачання таких послуг ("перша подія") платник ПДВ (покупець, боржник) не визнав податковий кредит у зв'язку із застосуванням касового методу.

Так, кредитор 1 під час постачання послуг платнику податку визнав податкові зобов'язання з ПДВ та склав на покупця - платника ПДВ податкову накладну і зареєстрував її в ЄРПН. Однак, у платника ПДВ - покупця право на віднесення сум ПДВ за такою податковою накладною виникає на дату перерахування коштів такому кредитору 1.

Відступлення права вимоги від кредитора 1 до кредитора 2 не є об'єктом оподаткування ПДВ. Тому така операція не спричиняє ПДВ-наслідків для кредитора 1 (за такою операцією у кредитора 1 ПДВ-зобов'язання не виникають).

До того ж немає підстав й для коригування таких податкових зобов'язань з ПДВ, оскільки не виникає жодної з обставин, зазначених у п. 192.1 ПКУ.

Водночас платник податку, який застосовує касовий метод формування податкового кредиту, за операцією з придбання у кредитора 1 послуг не має право визнавати податковий кредит й на дату їх оплати. Адже за такі послуги заплатять не їх постачальнику (кредитору 1), а новому кредитору.

Новий кредитор на дату перерахування йому оплати за послуги, які надав кредитор 1, податкові зобов'язання з ПДВ не визнає, оскільки операції з постачання послуг кредитором 2 не було.

Джерело: ІПК ДПСУ від 21.01.2020 р. № 221/6/99-00-07-03-02-06/ІПК.

Про відступлення права грошової вимоги у загальному випадку читайте в статті "Відступлення права грошової вимоги: ПДВ-облік у сторін" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини