Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінімальний строк оренди держмайна складатиме 5 років

6 лютого 2020, 09:00
945
0
Реклама

Із 01.02.2020 р. діє новий Закон України "Про оренду державного та комунального майна" від 03.10.2019 р. № 157-IX. Найважливіших змін у сфері оренди державного та комунального майна презентували у ФДМУ.

Вже не будуть проводитись конкурси на право оренди майна конкурсними комісіями, складеними із чиновників ФДМУ, міністерств та відомств, структурних підрозділів виконавчих органів місцевих рад або депутатів місцевих рад. Існуючі конкурсні комісії підлягають ліквідації.

Замість конкурсів будуть проводитись електронні аукціони в електронній торговій системі ProZorro.Продажі. Усі документи для участі в аукціоні подають шляхом завантаження електронних копій в особистому кабінеті. Скасовують необхідність подавати пакети документів на предмет оцінки чиновниками їх "повноти і правильності".

Посадові особи втрачають право вивчати документи потенційних орендарів і приймати рішення про недопуск до участі в аукціоні. З 1 лютого 2020 року усі без винятку потенційні орендарі (за умови виконання всіх необхідних вимог), отримають право участі в електронних аукціонах на право оренди державного або комунального майна.

Процедура отримання майна поза конкурсом або аукціоном стає складнішою. Якщо процедура передачі певного майна поза конкурсом була розпочата за старими правилами, але станом на 1 лютого 2020 року рішення про передачу майна без конкурсу не прийнято, усі попередні дії для отримання такого майна в оренду втрачають юридичну силу. Після 1 лютого 2020 року потенційні орендарі майна, які мали право на його отримання без конкурсу відповідно до старих правил, повинні переконатися, що вони відповідають новим вимогам.

Посадові особи втрачають право вимагати від потенційних орендарів здійснювати власним коштом ринкову оцінку майна, яке планується до передачі в оренду. Якщо залишкова балансова вартість майна перевищує 10% його первісної вартості, майно виставляють на аукціон за такою залишковою вартістю. Ринкову вартість майна визначить баланс попиту на це майно з боку потенційних орендарів. Якщо залишкова вартість майна є меншою ніж 10% його первісної вартості, обов'язок з переоцінки такого майна покладають на балансоутримувача, який не матиме права перекладати цей обов'язок на потенційних орендарів.

Посадові особи втрачають право обмежувати цільові призначення, за якими підприємці можуть використовувати вакантне майно, крім майна освітнього, медичного, соціально-культурного або спортивного призначення. До більшості оголошень про передачу майна в оренду буде включатись інформація про те, що переможець аукціону може використовувати майно за будь-яким не забороненим законодавством цільовим призначенням на власний розсуд.

Мінімальний строк оренди державного або комунального майна складатиме 5 років, і при цьому якщо договір оренди строком на 5 років або менше укладено за наслідками проведення аукціону в електронній торговій системі Prozorro.Продажі, такий договір не підлягатиме нотаріальному посвідченню.


Про нові правила оренди державного та комунального майна - у статті видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтесяТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини