Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Курсові різниці за зобов’язаннями засновників у витратах визнавати не можна

12 лютого 2020, 15:20
538
0
Реклама

Київські податківці звернули увагу, що в ході проведення перевірок особливу увагу приділяють аналізу визначення фінрезультату до оподаткування.

Так, під час перевірки одного з підприємств контролери встановили, що в бухобліку підприємство відобразило витрати проводкою Дт 945 Кт 461 - курсові різниці, які виникли внаслідок перерахунку зобов'язань засновників під час формування статутного капіталу.

Суму цих витрат платник податку відобразив у декларації з податку на прибуток та в Звіті про фінансові результати (Звіті про сукупний дохід) (ф. № 2).

Однак згідно з п. 8 П(С)БО 21 "Вплив змін валютних курсів" такі курсові різниці слід відображати у складі додаткового капіталу, а не витрат.

Водночас ПКУ не передбачено коригування фінрезультату до оподаткування в частині курсових різниць. Такі операції слід відображати згідно з правилами бухобліку під час формування фінрезультату до оподаткування.

Отже, платник податку завищив витрати та занизив суму бухгалтерського фінрезультату до оподаткування на значну суму. Йдеться про більше ніж півмільйона гривень.

Відповідно податківці оштрафували такого платника податку. До того ж оскарження відповідного податкового повідомлення-рішення нічого не дало. Апеляційний суд підтримав податківців.

Більше про облік таких курсових різниць читайте в статті "Інвалютний внесок до статутного капіталу: як рахувати курсові різниці" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини