Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Арешт коштів на рахунку "в один клік" уже поруч

19 лютого 2020, 14:15
12679
0
Реклама

"Банкам необхідно зрозуміти, що приєднання до системи автоматизованого арешту коштів зекономить час їх працівників і оптимізує їх роботу", - вважає директор Директорату правосуддя та кримінальної юстиції Міністерства юстиції України Олександр Олійник. Про це інформує сайт відомства.

Як відомо, Закон № 2475 дав поштовх для процесу автоматизованого отримання виконавцями інформації про рахунки боржників (як юридичних, так і фізичних осіб) та накладення арешту на кошти, що містяться на них.

Стосовно практичного запровадження процедури автоматизованого арешту О. Олійник повідомив, що механізм дуже простий і наразі вже 18 банків подали заявки на підключення до автоматизованої взаємодії під час примусового виконання рішень. "Успішно ця система уже впроваджена і працює в ПриватБанку" - повідомив О. Олійник.

Однак, за словами посадовця, наразі проблемою залишається те, що не всі банки приєдналися до інформаційної взаємодії. А винесену постанову виконавець спрямовує до банківської установи простим поштовим відправленням. На практиці це іноді призводить до корупційних чинників як з боку виконавців, так і співробітників банків, оскільки постанова може містити помилки або взагалі "загубитися" і не надійти до банківської установи, а боржники тим часом виводять кошти з рахунків. Крім того іноді банки за змовою з боржником відмовляють у накладенні арешту з формальних підстав і повертають постанову про арешт коштів без виконання. У такому випадку виконавець вимушений повторно вчинити відповідні дії, а це знову витрачання часу на виготовлення постанови, її реєстрацію та направлення до банку. "Причина криється у низькій правовій свідомості учасників виконавчого провадження (а інколи і правовому нігілізмі), і це стосується не лише боржників" - відзначив Олександр Олійник.

Детальніше про ці новації читайте в матеріалі "Автоматизований арешт коштів, або Як розбудити боржників".

Перевірити контрагента на благонадійність і здійснювати його подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини